79. godišnjica

Diljem Europe se obilježava godišnjica iskrcavanja na Normandiju

Samo prvi dan, borba je odnijela 4400 savezničkih života. Do današnjeg dana, operacija "Overlord" ostala je najveća zabilježena mornaričko-desantna operacija u povijesti.
Vijesti / Svijet | 06. 06. 2023. u 11:33

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diljem Europe započelo je obilježavanje iskrcavanja na Normandiju. Na današnji dan 1944. godine, 156 tisuća savezničkih vojnika iskrcalo se na nekoliko područja ove francuske regije.

Samo prvi dan, borba je odnijela 4400 savezničkih života. Do današnjeg dana, operacija "Overlord" ostala je najveća zabilježena mornaričko-desantna operacija u povijesti.

Komemoracija za stradale vojnike

Kako piše HRT, danas će biti održana ceremonija na američkom groblju u Colleville-sur-Meru, s pogledom na plažu Omaha, gdje se nalaze grobovi 9386 vojnika Sjedinjenih Država, od kojih je većina izgubila živote u iskrcavanju na Dan D i posljedičnom operacije. Na Zidovima nestalih ispisano je 1557 imena, neka od njih su u međuvremenu pronađena i identificirana.

Američki ministar obrane Lloyd Austin i načelnik Združenog stožera general Mark Milley trebali bi sudjelovati u komemoraciji zajedno s veteranima Drugog svjetskog rata.

Kasnije je zakazana međunarodna ceremonija u obližnjem memorijalu British Normandy u nazočnosti dužnosnika iz Njemačke i devet glavnih savezničkih nacija: Belgije, Kanade, Danske, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Poljske, Norveške... Očekuje se dolazak francuskog ministra obrane Sébastiena Lecornua i britanskog ministra obrane Bena Wallacea.

Foto: Twitter / Normandija

Citat veterana Harrya Billingea u jednom od intervjua netom prije smrti:

"Nemojte mi zahvaljivati i nazivati me herojem. Ja nisam heroj, ja sam živ, ovdje sam sa vama. Heroji su oni koji su mrtvi i njih neću zaboraviti dokle god sam živ", rekao je.

"Nikada nisam dožino tako nešto, naši topovi pucaju iza vas, a neprijatelj puca ispred vas. Prijatelj mi je umro u rukama. Ono što mogu reći je da veterani Dana D vole jedan drugog na način koji premašuje i ljubav prema ženama", zaključio je Billinge.

Dojmovi posjetitelja

Mnogi posjetitelji došli su na Američko groblje uoči ceremonije u utorak kako bi odali počast onima koji su žrtvovali svoje živote.

Jean-Philippe Bertrand, posjetitelj iz grada Marseillea na jugu Francuske, u ponedjeljak je prošao kroz bezbrojne nizove bijelih križeva.

"Čujete o tome na vijestima i vidite slike. Ali kad ste već ovdje i vidite stvarnost i žrtvu koja je podnesena za našu prekrasnu zemlju. Želio sam jednom u životu otići na ovo putovanje kako bih zahvalio svim ovim ljudima kojima toliko dugujemo", rekao je.

Njemački profesor Andreas Fuchs, koji predaje francuski u Berlinu, doveo je učenike od 10 do 12 godina u Normandiju putem programa razmjene.

"Vrlo je važno da djeca imaju trenutak u životu da shvate oslobođenje Europe. I znati što je mir 80 godina", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close