Odluka

Danska zabranjuje spaljivanje Kur'ana

Zabrana, koja bi trebala biti predstavljena parlamentu 1. rujna, dolazi šest godina nakon što je Danska ukinula svoj 334 godine star zakon o bogohuljenju. Očekuje se da će nacrt zakona proći kroz parlament, gdje vlada ima većinu.
Vijesti / Svijet | 25. 08. 2023. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska je u četvrtak objavila da planira zabraniti spaljivanje Kurana nakon što je niz skrnavljenja islamske svete knjige u toj skandinavskoj zemlji izazvao bijes u muslimanskim zemljama, piše AFP.

Danska je pojačala mjere sigurnosti ranije ovog mjeseca nakon reakcije, kao i susjedna Švedska gdje su desničarski prosvjednici također palili knjigu. Danska vlada namjerava "kriminalizirati neprikladno postupanje s objektima od velike vjerske važnosti za vjersku zajednicu", rekao je novinarima ministar pravosuđa Peter Hummelgaard. Rekao je da je predloženi zakon usmjeren posebno na spaljivanje i skrnavljenje na javnim mjestima.

Nacionalna sigurnost glavni razlog zabrane

Hummelgaard je rekao da su spaljivanja Kurana "u osnovi prezirni i nesuosjećajni čin" koji "šteti Danskoj i njezinim interesima". Novi zakon bit će uključen u poglavlje 12 danskog kaznenog zakona, koje pokriva nacionalnu sigurnost. Hummelgaard je rekao da je nacionalna sigurnost glavni "motiv" za zabranu. Gotovo tisuću prosvjednika pokušalo je marširati do danskog veleposlanstva u Bagdadu u utvrđenoj Zelenoj zoni krajem srpnja, nakon poziva svećenika Moqtada Sadra, prenosi Geopolitika.news.

Zabrana, koja bi trebala biti predstavljena parlamentu 1. rujna, dolazi šest godina nakon što je Danska ukinula svoj 334 godine star zakon o bogohuljenju. Očekuje se da će nacrt zakona proći kroz parlament, gdje vlada ima većinu. Danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen rekao je danas da je spaljivanje Kurana izazvalo "ogroman bijes u cijelom svijetu".

"Uložili smo velike napore da obuzdamo ovaj bijes. Trenutačno je situacija prilično mirna, ali je također neizvjesna i nepredvidiva", rekao je novinarima. Rekao je da ćemo "kratkoročno, vjerojatno vidjeti više spaljivanja Kurana, a ne manje" prije nego što novi zakon stupi na snagu.

Švedska povisila razinu opasnosti od terorizma

Godine 2006. val bijesa protiv Danske i popratno nasilje izbilo je u muslimanskim državama nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Švedska je prošlog tjedna povisila razinu opasnosti od terorizma na stupanj četiri na ljestvici od pet nakon što je spaljivanje Kurana učinilo zemlju "prioritetnom metom", priopćile su sigurnosne službe. Švedska vlada osudila je skrnavljenje Kurana dok je istovremeno poduprla ustavom zaštićene zakone o slobodi govora i okupljanja. Obećali su tada da će istražiti pravna sredstva za zaustavljanje prosvjeda koji uključuju spaljivanje svetih tekstova u određenim okolnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close