Konkretno

Turska pozvala Švedsku da zaustavi spaljivanje Kur'ana

Fidan je u telefonskom razgovoru rekao svom švedskom kolegi Tobiasu Billstromu da je nastavak takvih “podlih radnji” pod krinkom slobode izražavanja neprihvatljiv
Vijesti / Svijet | 30. 07. 2023. u 21:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u nedjelju je pozvao Švedsku da poduzme konkretne korake kako bi spriječila spaljivanje Kur'ana, rekao je izvor iz turskog ministarstva vanjskih poslova.

Fidan je u telefonskom razgovoru rekao svom švedskom kolegi Tobiasu Billstromu da je nastavak takvih “podlih radnji” pod krinkom slobode izražavanja neprihvatljiv, rekao je izvor, prenosi Hina.

Fidan i Billstrom također su razgovarali o zahtjevu Švedske za članstvo u NATO vojnom savezu, dodao je izvor. Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je u nedjelju da je razgovarao s danskom premijerkom Mette Frederiksen i da su se složili da je situacija opasna.

“Moramo poduzeti mjere za jačanje naše otpornosti”, rekao je u objavi na Instagramu.

Švedska vlada rekla je ovog mjeseca da će ispitati može li promijeniti švedski Zakon o javnom redu kako bi policiji dala mogućnost da zaustavi demonstracije koje ugrožavaju sigurnost Švedske.

“U konačnici radi se o obrani naših slobodnih i otvorenih društava, naše demokratije i prava naših građana na slobodu i sigurnost”, rekao je Kristersson.

Švedska i Finska aplicirale su nakon ruskog napada na Ukrajinu za članstvo u NATO-u. Finska je početkom ljeta primljena u članstvo, dok je Turska odugovlačila dati potvrdu prijema Švedske zamjerajući joj da omogućava djelovanje kurdskih pobunjenika koje Turska smatra teroristima.

Nedavno je na samitu NATO-a početkom jula Turska napokon najavila zeleno svjetlo ratifikaciji prijema u turskom parlamentu, no nakon toga je opet došlo do čina paljenja primjerka Kur'ana u Štokholmu, što je opet potaknulo brojne proteste u muslimanskim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close