Problemi u regiji

Dačić: Neka dođe Trump!

Govoreći o pritiscima velikih sila na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić je spomenuo SAD, Veliku Britaniju i Francusku
Vijesti / Svijet | 27. 12. 2017. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra kako nije stavljena točka na probleme na Balkanu, kao i da su regionalni konflikti mogući dok postoje uzroci tih problema.

"Jesu li otklonjeni problemi zbog kojih su izbili ratovi na Balkanu? Nisu. Ovo je samo intermezzo između nekih novih sukoba, ne zbog Srba, već zbog neriješenih pitanja na Balkanu. Ako velike sile to ne shvaćaju, one prave problem, vrtjet ćemo se u krug", rekao je Dačić.

Govoreći o pritiscima velikih sila na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić je spomenuo SAD, Veliku Britaniju i Francusku, prenijela je Srna.

"Ne mogu reći da su nam to prijatelji, nek izvini predsjednik Aleksandar Vučić, oni rade protiv naših interesa. Mogu da ih poštujem kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji. S druge strane, Rusi jesu naši prijatelji, naša braća", rekao je Dačić sinoć za Televiziju Happy.

Naveo je kako neki smatraju da, samim tim što je neko iz State Departmenta, SAD može da diktira uvjete u Srbiji.

"Amerika će analizirati našu vojnu suradnju s Rusijom. Ako nešto imaju da nam kažu, neka dođu predsjednik SAD-a Donald Trump ili američki državni tajnik Rex Tillerson pa neka kažu, neću da slušam da mi to govori pomoćnik američkog tajnika Hoyt Brian Yee, on može kod mog pomoćnika, zamjenika...", kaže Dačić.

Dodao je kako je za Srbiju jedino rješenje da se razgovara s američkim predsjednikom i s novom administracijom, jer State Department to nikada neće pokrenuti s mrtve točke.

Dačić je rekao da je prošlo 10 godina, a Kosovo nije zaokružilo neovisnost i neće je zaokružiti dok je Srbija ovakva kakva jeste, s ovakvom vlašću, dok god neće da pravi kompromise na štetu svoje države.

"Rusija neće dozvoliti da Kosovo postane član UN, jer ima pravo veta", napomenuo je Dačić.

Smatra da u Srbiji netko treba kreirati novi memorandum ili Načertanije, dodajući da to nema veze s deklaracijom o očuvanju srpskog naroda, jezika i kulture koju pripremaju Srbija i Republika Srpska.

Govoreći o odnosima u regiji, Dačić je ukazao da Srbi u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine, da su Srbi u Hrvatskoj nekada bili konstitutivan narod, a da su Hrvati sada problem za BiH.

Rekao da se u Crnoj Gori trećina stanovništva izjašnjava kao Srbi, ali da u toj zemlji nema nijednog Srbina na funkciji.

Kopirati
Drag cursor here to close