Imran N. Hosein

Svijet islama se treba ispričati Balkanu

Hosein koji je u Beogradu boravio povodom promocije svoje prve knjige na srpskom jeziku "Uvod u metodologiju proučavanja Kurana", ocijenio je da muslimani i kršćani na Balkanu trebaju težiti prijateljstvu.
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2017. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svijet islama treba se ispričati za loše stvari koje je Osmanska imperija uradila kršćanima na Balkanu'', izjavio je ugledni islamski teolog, filozof i geopolitički mislilac šeik Imran N. Hosein.

"Više puta sam ponovio koliko je grešno i sramno što su muslimani najveću pravoslavnu crkvu Aja Sofiju pretvorili u džamiju. A to se može ispraviti kada se muslimani ispričaju i vrate pravoslavcima Aja Sofiju u Konstantinopolju", rekao je Hosein za beogradsku Politiku, prenijela je Srna.

Naveo je kako koristi navode iz Kurana kada to govori i istakao da i kršćanska i islamska eshatologija predviđaju da će se to dogoditi.

Hosein koji je u Beogradu boravio povodom promocije svoje prve knjige na srpskom jeziku "Uvod u metodologiju proučavanja Kurana", ocijenio je da muslimani i kršćani na Balkanu trebaju težiti prijateljstvu.

Hosein je povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem proglasi prijestolnicom Izraela ocijenio da je došlo vrijeme da se pravoslavni kršćani i muslimani širom svijeta udruže u prijateljski savez, jer i oni polažu puno pravo na ovaj sveti grad.

Prema njegovim riječima, Jeruzalem je podjednako važan za sve tri vjere - judaizam, kršćanstvo i islam.

"Kršćani, tu mislim prije svega na pravoslavce, i muslimani ovakvim bezobzirnim potezom američkog predsjednika praktično su izbačeni iz Jeruzalema i prva posljedica će biti njihovo međusobno približavanje i stvaranje osnova za savez zasnovan na prijateljstvu. Nije samo kršćanima Jeruzalem najvažniji grad već i muslimanima, jer i po Kuranu će na kraju povijesti to biti najvažnije mjesto na svijetu", rekao je Hosein.

Ocijenio je kako SAD sve više gube utjecaj u svijetu i ukazao da sve ozbiljnije analize pokazuju da moć Amerike, čiji se utjecaj zasniva na tome što kontroliraju međunarodni svijet novca preko dolara, u svjetskom monetarnom sustavu opada zbog toga što je "dolar postao bezvrijedno parče papira".

"A i petrodolarima su dani izbrojani, na čijem rušenju rade Kinezi. Posljedica svega jeste da se globalni sustav Pax Americana približio svom kraju", rekao je Hosein.

Kopirati
Drag cursor here to close