Wagner

Čudovište ujeda Putina

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je da je ukinuo protuterorističke mjere uvedene u ruskome glavnom gradu za vrijeme oružane pobune plaćeničke skupine Wagner u subotu.
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2023. u 09:26 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obustavljena pobuna privatne vojne grupe Wagner u Rusiji ukazuje na pukotine u vojnoj moći Moskve izazvane operacijom u Ukrajini'', smatra visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

"Politički sustav pokazuje krhkost, a vojna moć puca", ocijenio je Borrell u izjavi novinarima u Luxembourgu uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU.

Čudovište

Istaknuo je kako "nije dobro vidjeti da nuklearna sila, poput Rusije može ući u fazu političke nestabilnosti" i da je ovo trenutak da EU nastavi podržavati Ukrajinu više nego ikada.

"Čudovište koje je Putin stvorio s Wagnerom sada ga ujeda. Čudovište djeluje protiv svog tvorca", rekao je Borrell.

Američki državni tajnik, Antony Blinken, rekao je da je pobuna plaćeničke skupine Wagner za ruskog je predsjednika Vladimira Putina stvorila izazov bez presedana te razotkrila "pukotine" u njegovom vodstvu koje će možda potrajati tjednima ili mjesecima.

Blinken je rekao da su napetosti koje su prouzročile pobune rasle mjesecima i dodao da bi prijetnja od unutarnjeg kaosa mogla utjecati na ruske vojne sposobnosti u Ukrajini.

Prema navodima proruskih vojnih blogera, najmanje 13 ruskih vojnika ubijeno je u pobuni plaćenika Wagnera, uključujući nekoliko pilota. Možda ih je poginulo i više od 20, izvijestili su neovisni komentatori u nedjelju.

Misterija s helikopterom

Wagner je srušio šest helikoptera i izviđački zrakoplov. Ruske vlasti nisu komentirale te navode.

Prigožin je u subotu dao kontradiktorne informacije o sukobima s ruskim zrakoplovstvom. Primjerice, prvo je obznanio obaranje helikoptera, ali kad je kasnije odustao od pobune, izjavio je da je završila bez krvoprolića.

Podsjetimo, pobunjenici pod vodstvom zapovjednika Wagnera Jevgenija Prigožina napredovali su prema Moskvi kako bi uklonili ono što nazivaju ruskim korumpiranim i nesposobnim vojnim vodstvom, ali su se vratili u područje istočne Ukrajine koje drži Rusija nakon dogovora s Kremljem u kojem je posredovao bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko.

Imunitet za pobunjenike

Dogovor uključuje imunitet za pobunjenike u zamjenu za njihov povratak u baze, ali ostaje nejasno je li Putin pristao i na preustroj najvišega vojnog vodstva ili na neke druge ustupke.

Istodobno, ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je ruske vojnike uključene u vojnu operaciju u Ukrajini, objavila je u ponedjeljak novinska agencija RIA , što je prvi njegov javni nastup nakon pobune paravojne skupine Wagner tijekom vikenda

U agencijskom izvješću, u kojemu se citira rusko ministarstvo obrane, jasno se daje do znanja da Šojgu ostaje glavni zapovjednik, ali se ne navode detalji o tome kada i gdje se sastao s vojnicima i zapovjednicima zapadnoga vojnog okruga.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je da je ukinuo protuterorističke mjere uvedene u ruskome glavnom gradu za vrijeme oružane pobune plaćeničke skupine Wagner u subotu.

Rusi: Stanje stabilno

Ruski mediji citirali su lokalne urede Savezne službe sigurnosti (FSB) koji su rekli da su slične mjere ukinute u regijama Voronježa i Moskve.

Odvojeno, ruski Nacionalni protuteroristički odbor rekao je da je situacija u zemlji "stabilna".

Protuterorističke mjere uvedene su u trima regijama u subotu, dok se kolona pobunjeničkih Wagnerovih plaćenika kretala prema Moskvi, razmjenjujući vatru sa snagama sigurnosti.

Nekoliko kolona oklopnih vozila plaćenika krenulo je u subotu iz južnoga ruskoga grada Rostova na Donu prema Moskvi.

Kako bi usporile njihovo napredovanje, regionalne vlasti žurno su postavile blokade na cestama.

No, pobuna je navečer iznenada prekinuta nakon posredovanja bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka.

Kopirati
Drag cursor here to close