Stanje se pogoršava

Crna Gora na rubu ponovnog uvođenja ograničenja zbog pandemije

U Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, broj zaraženih koronavirusom naglo je porastao i trenutačno je u toj zemlji aktivno 287 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uvjerljivo najviše u regiji.
Vijesti / Svijet | 11. 09. 2020. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorske zdravstvene vlasti pozvale su u petak stanovnike te zemlje da poštuju epiedimiološke mjere, a inspekcijskim službama naredile suda pojačano kontroliraju poštivanje mjera kako bi se izbjeglo ponovno uvođenje ograničenja.

U Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, broj zaraženih koronavirusom naglo je porastao i trenutačno je u toj zemlji aktivno 287 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uvjerljivo najviše u regiji, prenosi HINA.

Na sjednici, prvoj nakon parlamentarnih izbora, zdravstveni krizni stožer konstatirao je da se mjere na snazi ne poštuju. U Crnoj Gori obvezno je nošenje maski za sve stanovnike starije od sedam godina, na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a također obavezno je držanje fizičke distance.

„Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti poziva sve građane, institucije, javne ustanove i tvrtke da dosljedno poštuju mjere, a inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu poštovanja propisanih mjera", navodi se u priopćenju. Dodaje se da "ako nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije" Institut će predložiti "uvođenje restriktivnih mjera, posebno u općinama s visokim stupnjem lokalne transmisije"-

Zdravstvene vlasti su rekle da unatoč rastu broja inficiranih, zdravstveni sustav Crne Gore potpuno kontrolira situaciju.

Školska godina u Crnoj Gori počet će 1. listopada, a tada će početi raditi i vrtići, a do tada jedan roditelj djece mlađe od 11 godina može koristiti plaćeni dopust.

Jedan posto crnogorske populacije bolovao od korone.

Od sredine ožujka kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori do danas virusom covid-19 u toj zemlji je zaraženo 6.385 građana, više od jedan posto populacije te zemlje sa 620 tisuća stanovnika.

U zadnja 24 sata, svaki četvrti uzorak bio je pozitivan, pa je od 617 testiranih 163 bilo pozitivno na koronavirus.

"Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 od početka lipnja iznosi 106, a od početka godine 115", priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje te dodao da je broj aktivnih slučajeva trenutačno 1810.

Kopirati
Drag cursor here to close