Zbog odgovora na koronu

Conte: U pitanju je budućnost Europske unije

''Potreban nam je ekonomski i socijalni odgovor na europskom nivou. Ovo je veliki izazov za postojanje Europe'', rekao je Conte za BBC.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2020. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da je budućnost Europske unije ugrožena zbog njihovog odgovora na koronavirus, a nakon što je Njemačka izrazila nadu da će se ministri financija EU dogovoriti u četvrtak o paketu ekonomskog spašavanja u iznosu od 500 milijardi eura.

U maratonskoj 16-satnoj videokonferenciji koja se protegla od utorka poslijepodne do srijede ujutro, ministri nisu uspjeli postići dogovor o tome koliko daleko treba ići da podrže svoje ekonomije.

''Potreban nam je ekonomski i socijalni odgovor na europskom nivou. Ovo je veliki izazov za postojanje Europe'', rekao je Conte za BBC.

''Ako Europa ne uspije smisliti monetarnu i financijsku politiku primjerenu najvećem izazovu od Drugog svjetskog rata, neće biti razočarani samo Talijani, već i svi europski građani'', dodao je on.

Conte je kazao da je u pitanju budućnost Europske unije.

''Ako ne iskoristimo priliku da udahnemo novi život u europski projekt, rizik od neuspjeha je stvaran'', rekao je talijanski premijer.

Ministri bi se trebali ponovo sastati na videokonferenciji u četvrtak u 15 sati po srednjeeuropskom vremenu kako bi pokušali dogovoriti paket koji uključuje kreditne linije iz Fonda za vanredne situacije eurozone, više kreditiranja kompanija putem Europske investicijske banke i sredstva za pomoć kompanijama u održavanju likvidnosti tijekom ekonomskog pada, skraćivanjem radnog vremena, a ne smanjivanjem radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close