Prva tranša pomoći

EU kupuje respiratore, testere i opremu za BiH vrijednu 2 milijuna eura

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od 5 milijuna eura će uskoro uslijediti.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2020. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU veleposlanik u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera u četvrtak su potpisali paket financijske pomoći u vrijednosti od 2 milijuna eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19. Financijski paket je namijenjen kupnji 80 respiratora, kompleta za testiranje i osobne zaštitne opreme.

"Bosna i Hercegovina ima velike potrebe u borbi protiv korona virus. Moja današnja poruka je Europska unija, i ja kao njen veleposlanik u BiH, spremni smo pomoći Bosni i Hercegovini. Naša primarna briga je zdravlje građana. Ali isto tako pomno pratimo i posljedice po ekonomiju. Moraju se spasiti i životi i poslovi građana. U tijeku je nabavka respiratora, ali isto tako i tisuće setova testova i zaštitne opreme", kazao je Sattler.

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od 5 milijuna eura će uskoro uslijediti, navode. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe zemlje iznositi 7 milijuna eura, a njome će se omogućiti nabavka respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

''Razvojni program Ujedinjenih nacija kao dio Tima UN-a u BiH i u bliskoj suradnji sa WHO se brzo uključio u pružanje različitih tipova podrške partnerima iz BiH u okviru odgovora na pandemiju COVID-19, od trenutka proglašenja izvanrednog stanja. Današnjim potpisivanjem sporazuma vrijednog 2 milijuna eura još jednom potvrđujemo snažno partnerstvo UNDP-a, EU i domaćih vlasti u odgovoru na krizu koju je izazvao korona virus. Mnogo toga možemo učiniti zajedno, kao što smo pokazali tijekom i nakon poplava 2014. godine'', rekla je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Steliana Nedera.

U ovom trenutku, UNDP radi na nabavci najneophodnije medicinske opreme i materijala, u skladu sa najvažnijim prioritetom: testiranjem i tretmanom osoba zaraženih korona virusom, te osiguranjem uvjeta za siguran i nesmetan rad medicinskih radnika i drugih nadležnih službi širom Bosne i Hercegovine.

Pored hitne pomoći za medicinske potrebe, EU će usmjeriti više od 70 milijuna eura na spašavanje poslova tako što će pomoći najugroženijim biznisima, uključujući kompanije koje rade u sektorima turizma i prijevoza, priopćeno je iz EU izaslanstva u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close