Rat je ponovno došao u središte pozornosti

CNN: Neizbježni američki rat sada je postao nevidljiv

Vijesti / Svijet | 16. 10. 2017. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

CNN u nedavnom članku izvještava o ratu u Afganistanu i američkom stavu prema njemu. Prije točno šesnaest godina, američke su trupe ušle u Afganistan. U kratkom vremenu operacija na čelu s Amerikancima eliminirala je al-Qaedina skloništa i maknula talibanske domaćine s vlasti. No, uskoro su shvatili da je ratove teže završiti nego započeti. Washington otada sve teže opravdava zašto se američke trupe tamo nastavljaju boriti i umirati.
 
Al-Qaeda danas navodno kontrolira veće područje nego 2001. godine, prenosi Index.hr.
 
Otporna al-Qaeda istovremeno se posljednjih godina pojavila i u Afganistanu. Snage Sjedinjenih Američkih Država otkrile su tamo njezin najveći borbeni kamp. Iste je godine ISIS najavio ulazak u tu zemlju, a danas, unatoč zračnim napadima SAD-a, na istoku Afganistana nalazi se jedno od uporišta terorista Islamske države. Amerika je potrošila stotine milijardi dolara, a tisuće Amerikanaca i deseci tisuća afganistanskih civila je poginulo. Nastojanja SAD-a nisu podbacila samo po pitanju sigurnosti. Umjesto da stane na kraj trgovini drogom koja financira aktivnosti talibana, žetve opijuma u toj zemlji veće su nego ikada.
 
A tu je i problem afganistanskog gospodarstva. Ta je zemlja glavni primatelj strane američke pomoći, s više od 7 milijardi dolara primljenih 2014. godine i više od 4 milijardi dolara planiranih za 2017. godinu. Usprkos tome, BDP te zemlje pao se s više od 14 posto 2012. godine na samo 1.5 posto 2015. godine. Afganistansko gospodarstvo još se mora oporaviti od odlaska stranih borbenih trupa 2014. godine.
 
To sve objašnjava i zašto se sukob u Afganistanu pretvorio u nevidljivi rat. 

Afganistanska tema

U američkim se medijima doista malo o njemu govori, a prošle je godine jedva spomenut u predsjedničkoj kampanji. Čini se da Amerikanci žele od njega oprati ruke, većina ne osjeća ni izravnu ni osobnu povezanost s njim. Neki koji su se vratili iz rata imali su neugodna iskustva sa sunarodnjacima, koji su im jedva zahvalili.
 
Možda je Dominic Tierney sa fakulteta Swarthmore, kada je pisao za portal Atlantic 2015. godine, najbolje to opisao kada je rekao da je tema o Afganistanu poput one o ljudskoj smrtnosti, jer kada se govori o njoj, svi silno žele prijeći na neku drugu temu, prenosi CNN.
 
Ovog ljeta rat je ponovno došao u središte pozornosti. U kolovozu je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio novu strategiju za Afganistan. 

Moguće rješenje?

Trump je tako američkim vojnicima u Afganistanu zadao protuterorističku strategiju koja uključuje "uništavanje ISIS-a, smrskavanje Al-Qaede… i zaustavljanje masovnih terorističkih napada protiv Amerike". To je i prvi put da je jedan vrhovni američki zapovjednik izložio novu strategiju za uspjeh u Afganistanu, no Trumpov plan još je previše neobjašnjen i nerazrađen.
 
Ako Amerika želi eliminirati terorizam u Afganistanu i stvoriti stabilnost na tom području, bit će joj potrebna nova ekonomska i diplomatska strategija. Trebat će joj i pomoć prijatelja poput Indije, ali i problematičnih država poput Pakistana i Irana. Ništa od toga neće biti lagano.
 
Stoga ne treba očekivati da će se stanje Amerikanaca u Afganistanu poboljšati. Vrlo će vjerojatno SAD morati proći novo teško razdoblje "rata koji ne prestaje", s tim da je rat već počeo nestajati s naslovnica.

Može se očekivati da će tišina opet biti – zaglušujuća, piše CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close