Najopasniji ogranak

Al-Qaeda opet prijeti: Pripremamo se i vrebamo na Božje neprijatelje

Vijesti / Flash | 21. 01. 2015. u 09:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina Al-Qaeda na arapskom poluotoku (AQPA) objavila je videosnimku na kojoj njezin čelnik prijeti zapadnjacima napadima u stilu "vuka samotnjaka", dva tjedna nakon napada na list Charlie Hebdo za koji je preuzela odgovornost.

''Pripremamo se i vrebamo na Božje neprijatelje'', poručuje u toj snimci Nasser bin Ali al-Ansi i, vođa AQPA-e. O snimci je u utorak izvijestila promatračka skupina SITE koja na internetu prati islamističke ekstremiste.

Nasser bin Ali al-Ansi je u ime AQPA-e preuzeo odgovornost za napade na tjednik Charlie Hebdo 7. siječnja u kojemu je ubijeno 12 ljudi, rekavši na jednoj videosnimci da je skupina djelovala po nalogu Al-Qaede Ayman al-Zawahiria kako bi "osvetila" Muhameda kojemu se list narugao u svojim karikaturama.

AQPA-u, nastalu spajanjem saudijskog i jemenskog ogranka Al-Qaede, Washington smatra najopasnijim ogrankom ekstremističke mreže.

Ta skupina, veoma aktivna u Jemenu, istaknula se napadima i pokušajima napada u inozemstvu kao što je pokušaj da digne u zrak američki putnički avion na Božić 2009., prenosi Hina.

Podsjetimo, CNN je ranije objavio kako je Nasser bin Ali al-Ansi iz Jemena, 1995. je došao u BiH, i tu je prošao vojnu obuku i borio se protiv Srba. Ali al-Ansi je u BiH ostao godinu nakon čega se vratio u Jemen.

Jemen je ključni saveznik Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv al-Qaide. Sanaa dozvoljava Washingtonu da izvodi napade bespilotnim letjelicama na njezinom području protiv ove ekstremističke grupe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close