Sve veće napetosti

CIA tvrdi: Bliski istok nikada nije bio više zapetljan i eksplozivan

Burns je naglasio kako se SAD suočavaju s jednim od onih rijetkih trenutaka koji se opisuju kao zora Hladnog rata ili razdoblja nakon 11. rujna.
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2024. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi čovjek američke CIA-e William Burns u tekstu za Foreign Affairs govorio je o situaciji na Bliskom istoku te je naglasio kako je ona kompliciranija nego ikada prije.

Između ostaloga, Burns je naglasio kako se SAD suočavaju s jednim od onih rijetkih trenutaka koji se opisuju kao zora Hladnog rata ili razdoblja nakon 11. rujna.

"Kineski uspon i ruski revanšizam predstavljaju zastrašujuće geopolitičke izazove u svijetu intenzivnog nadmetanja u kojem SAD više ne uživaju neprikosnoveni primat i u kojem klimatske prijetnje rastu. Na mnogo načina, ovaj razvoj događaja otežava posao CIA-e više nego ikada, dajući protivnicima nove moćne alate da nas zbune, izbjegnu i špijuniraju", poručio je.

Kada je riječ o Bliskom istoku, Burns je rekao kako je posljednja četiri desetljeća proveo radeći na Bliskom istoku i da ga je rijetko viđao više zapetljanog i eksplozivnog.

"Intenzivna izraelska operacija u Gazi, zadovoljavanje humanitarnih potreba palestinskih civila koji pate, oslobađanje taoca, sprečavanje širenja sukoba na druge frontove u regiji i oblikovanje pristupa za 'dan poslije' u Gazi - sve su to nevjerojatno teški problemi" poručio je prvi čovjek CIA-e.

Također, rekao je kako je oživljavanje nade u trajni mir koji osigurava sigurnost Izraela, kao i palestinsku državnost te iskorištava prilike za normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom teško, ali da se treba baviti takvim stvarima i pitanjima.

U kontekstu Bliskog istoka, Burns se posebno osvrnuo na Iran.

"Teheran je ohrabren krizom i izgleda spreman da se bori do posljednjeg regionalnog saveznika. Ključ za sigurnost Izraela i regije je bavljenje Iranom", poručio je.

Na kraju, osvrnuo se i na ulogu Amerike na Bliskom istoku.

"Sjedinjene Američke Države nisu isključivo odgovorne za rješavanje bilo kojeg od uznemirujućih problema Bliskog istoka. Ipak, nijednim od njih se ne može upravljati, a kamoli riješiti, bez aktivnost vodstva SAD-a", piše Burns.

Kopirati
Drag cursor here to close