Magyarország

Centar ruske špijunaže za čitavu Europsku uniju

Vijesti / Svijet | 10. 12. 2022. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Prijateljstvo Mađarske i Rusije

Krajem prošlog mjeseca su ukrajinske snage sigurnosti u blizini granice prema Mađarskoj uhitile osobu za koju se pretpostavljalo da je ruski špijun.

I doista, temeljitom pretragom je otkriveno kako se on dočepao čitavog niza podataka o čelništvu i osoblju ukrajinskih službi sigurnosti SBU i GRU, baš kao i detaljnih informacijama o uporištima, opremi i logistici ukrajinske vojske.  Kako se ispostavilo, špijun je htio u Mađarsku kako bi to predao u veleposlanstvu Rusije u Budimpešti.

O tom slučaju je za portal Balkan Insight izvještavao mađarski novinar Szabolcs Panyi koji kaže kako je taj špijun doduše uhvaćen, ali je tek pokazatelj služenja Mađarske ruskoj obavještajnoj službi.

On strahuje da je Budimpešta postala nešto kao centar ruske špijunaže za čitavu Europsku uniju. To se vidi već i po broju ruskih diplomatskih službenika: u Mađarskoj ih je pod diplomatskom zaštitom preko pedeset, u Pragu, Varšavi i Bratislavi ih je jedva dvadesetak – uzeto sve zajedno.

U obavještajnoj zajednici je poznato kako među ''legalnim'' diplomatima redovito ima i službenika obavještajnih službi, a to su onda u pravilu i špijuni više na hijerarhijskoj ljestvici od ''ilegalnih'', dakle onih bez diplomatske zaštite.

A koliko ima takvih, mađarski novinar može samo slutiti jer tu je i čitava ''siva zona'' ruske špijunaže koja nesmetano djeluje u Mađarskoj.

Opširnije na stranicama Večernjeg lista

Kopirati
Drag cursor here to close