Obrat

Mađarska popustila: Podržat ćemo ulazak Finske i Švedske u NATO

Inače, Mađarska i Turska su jedine dvije članice NATO-a koje nisu odobrile uključenje Švedske i Finske u članstvo.
Vijesti / Svijet | 09. 11. 2022. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gergely Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, najavio je kako će mađarski parlament raspravljati o ratifikaciji pristupanja Švedske i Finske NATO-u. "Finska i Švedska su naši saveznici i mogu računati na nas", dao je nedvosmislenu podršku Gulyas, prenosi Index.hr.

Inače, Mađarska i Turska su jedine dvije članice NATO-a koje nisu odobrile uključenje Švedske i Finske u članstvo. Finska premijerka Sanna Marin je nedavno pozvala Mađarsku i Tursku da u najkraćem roku odobre finski i švedski zahtjev za članstvo u NATO-u

"Naš je cilj da parlament ratificira njihovu prijavu prije kraja ove godine... uvijek smo govorili da podupiremo ratifikaciju", dodao je Gulyas. Orbanova vlada je podnijela potrebne prijedloge zakona još sredinom srpnja, ali u parlamentu još uvijek nije održana rasprava i glasovanje o navedenim zakonima.

S obzirom na činjenicu da Orbanova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, ne bi trebalo biti nikakvih problema kod izglasavanja spomenutih zakona, prenosi Reuters. Međutim, izgledna ratifikacija u mađarskom parlamentu neće riješiti problem Turske koja se i dalje protivi proširenju NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close