Put ka EU

Bugarska prijeti i traži da Makedonci priznaju korijenje

Bugari tvrde da su makedonska nacija i jezik smišljeni u bivšoj Jugoslaviji krajem četrdesetih godina, a da se do dvadesetih godina prošlog stoljeća većina tamošnjih stanovnika identificiralo kao Bugari.
Vijesti / Svijet | 31. 10. 2020. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bugarska je zaprijetila da će blokirati put Sjeverne Makedonije prema članstvu u Europskoj uniji ako ne prizna da njezini nacionalni identitet i jezik imaju bugarsko porijeklo, rekla je u petak bugarska ministrica vanjskih poslova, objavila je Hina.

Veto na pregovore

Ekaterina Zaharieva rekla je da bi Bugarska idući mjesec mogla staviti veto na službeni početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom ako dvije zemlje ne riješe taj spor.

To predstavlja novu prepreku Skopju koje je već pristalo dodati „Sjeverna“ imenu države kako bi zatvorila nekoliko desetljeća spor s Grčkom i odblokirala put prema Europskoj uniji i NATO-u. Novoimenovana Sjeverna Makedonija u NATO je ušla ranije ove godine.

Bugarska gubi strpljenje, smatrajući da Sjeverna Makedonija ne želi implementirati sporazum o prijateljstvu koje su dvije države potpisale 2017. godine.

Sofija najavljuje da će staviti veto na početak pregovora ako Skopje ne prizna da su njezin identitet i jezik bugarskog porijekla, pa da time i prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji ''makedonska'' manjina.

Priznanje bugarskih korijena

''Naša zabrinutost proizlazi iz vječnih tvrdnji da postoji makedonska manjina u Bugarskoj. Priznanje bugarskih korijena bi to dovršilo'', rekla je Zaharieva.

Ako Skopje pristane na to, Zaharieva kaže da će Sofija priznati makedonski kao jedan od službenih jezika Bugarske, kao i makedonski identitet.

''Nije nam sporno njihovo pravo na samoodređivanje, niti da zovu svoj jezik kako žele. Spremni smo ponovno potvrditi trenutne stvarnosti, no oni moraju priznati povijesnu istinu'', dodala je.

Bugari tvrde da su makedonska nacija i jezik smišljeni u bivšoj Jugoslaviji krajem četrdesetih godina, a da se do dvadesetih godina prošlog stoljeća većina tamošnjih stanovnika identificiralo kao Bugari.

Dvije strane su se sastajale u protekla dva tjedna kako bi riješili taj spor uoči sastanka Europske unije na tu temu početkom idućeg mjeseca, no bezuspješno.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je u četvrtak izrazio nadu da će dvije strane pronaći rješenje, ali i da identitet i jezik njegove države ne mogu biti tema rasprave.

 

Kopirati
Drag cursor here to close