'Ucjena'

Ma kojih milijun eura dnevno: Poljska odbacila presudu Europskog suda

''ECJ potpuno zanemaruje i ignorira poljski Ustav i presude Ustavnog suda'', napisao je zamjenik ministra pravde Sebastian Kaleta na Twitteru u srijedu.
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2021. u 17:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Poljska vlada odbacila je presudu Europskog suda pravde (ECJ), prema kojoj ta zemlja mora platiti milijun eura dnevno, smatrajući je ucjenom.

''ECJ potpuno zanemaruje i ignorira poljski Ustav i presude Ustavnog suda'', napisao je zamjenik ministra pravde Sebastian Kaleta na Twitteru u srijedu.

Naglasio je da europski sud prekoračuje svoje ovlasti.

''To je još jedna faza u operaciji da se Poljska liši svog utjecaja na politički sustav naše zemlje, to je uzurpacija i ucjena'', piše Kaleta, prenosi dpa.

Najviši europski sud u srijedu je naredio Poljskoj da plati milijun eura dnevno zbog dugotrajnog sporenja te zemlje s Europskom unijom u vezi s neovisnosti pravosuđa.

Današnja presuda Europskog suda pravde uslijedila je nakon što je izvršni organ EU, Europska komisija, zatražila “financijske kazne” kako bi se osiguralo poljsko povinovanje presudi europskog suda od srpnja.

Sud je priopćio da je kazna neophodna “u cilju izbjegavanja ozbiljne i nepopravljive štete pravnom poretku Europske unije i vrijednostima na kojima je unija utemeljena, posebno vladavini zakona”.

Europska komisija, koja nadzire poštovanje europskih zakona, želi da sud sa sjedištem u Luxembourgu nametne dnevne kazne Poljskoj dok ona ne bude djelovala na poboljšanju funkcioniranja poljskog Vrhovnog suda i ukine zakone za koje smatra da podrivaju neovisnost pravosuđa.

Glavna točka sporenja je disciplinska komisija Vrhovnog suda, tijelo koje vladajućoj stranci daje ovlasti da disciplinira suce u korist vlasti.

U julu je Europski sud pravde naredio ukidanje disciplinske komisije, ali ona još funkcionira.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio je Europskom parlamentu prošli tjedan da će komisija biti ukinuta, ali nije dao precizan vremenski okvir.

Promatrači tvrde da nacrt zakona o ukidanju disciplinske komisije još nije uveden.

Članice EU godinama upozoravaju na ono što smatraju kršenjem demokratskih principa u Poljskoj kada je riječ o neovisnom pravosuđa ili o slobodi medija.

Sukob je ponovo izbio početkom mjeseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju primat nad europskim u poljima u kojima se dvije strane sukobljavaju. Morawiecki je zatražio mišljenje Ustavnog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close