Velika Britanija

Broj 'zločina iz časti' povećan za 60 posto

Pozadina ovih zločina je "zaštita" časti obitelji i nerijetko su ubojice roditelji, a najčešće žrtve su djevojke ili mlade žene, kćerke i sestre
Vijesti / Svijet | 08. 04. 2024. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj takozvanih zločina iz časti u Velikoj Britaniji, uključujući silovanja i prisilne brakove, povećan je za više od 60 posto u razdoblju od dvije godine, piše britanski list "Guardian".

Pozadina ovih zločina je "zaštita" časti obitelji i nerijetko su ubojice roditelji, a najčešće žrtve su djevojke ili mlade žene, kćerke i sestre, prenosi Srna.

Počinitelji su najčešće članovi obitelji, ali i dalji rođaci ili pojedinci iz lokalne zajednice.

Prema posljednjem istraživanju, 2.594 ovih kaznena djela registrirano je 2022. godine, u usporedbi sa 1.599 2020. godine.

Povećanje je još izraženije od 2016. godine – 193 posto.

List navodi da je povećanje vjerovatno rezultat većeg prijavljivanja ovih kaznenih djela, bolja identifikacija zločina, ali i prekomjerni broj slučajeva u sudu.

U nekoliko slučajeva roditelji su ubili svoje kćerke, najčešće jer su odbile ugovoren brak, a u jednom od slučajeva grupa muškaraca je mučila, silovala i udavila dvadesetogodišnju djevojku. Ta grupa je sve to uradila po naređenju oca djevojke.

Kopirati
Drag cursor here to close