Prijevara birača

Kada bi netko zatražio istragu o izborima, Brnabić bi isti tren podnijela ostavku

Govoreći o rezoluciji Europskog parlamenta koji je u četvrtak predložio međunarodnu istragu o nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, kazala kako nema namjeru razgovarati ni s kim nakon usvajanja te rezolucije.
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2024. u 10:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je u petak kako bi trenutačno podnijela ostavku kada bi joj netko, kao predsjednici vlade, zatražio međunarodnu istragu o izborima.

Govoreći o rezoluciji Europskog parlamenta koji je u četvrtak predložio međunarodnu istragu o nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, kazala kako nema namjeru razgovarati ni s kim nakon usvajanja te rezolucije.

Tog trenutka ostavka

"Ja nemam nikakvu namjeru razgovarati ni s kim nakon usvajanja te rezolucije. Ja bih voljela vidjeti da netko dođe i da mi traži međunarodnu istragu, da ja kao predsjednica vlade, pa makar i u tehničkom mandatu, dozvolim međunarodnu istragu u vlastitoj zemlji, ja bih, vjerujte, tog trenutka dala ostavku kada bi mi neko to tražio“, kazala je Brnabić.

U četvrtak je Europski parlament predložio rezolucijom međunarodnu istragu o nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji održanim krajem prošle godine te je pozvao na obustavu financiranja Srbije ako se pokaže da su srpske vlasti "izravno uključene u prijevaru birača".

"Istragu mogu provesti samo naše institucije, nikad ne bih ni razgovarala o tome", rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije.

Predsjednica Stranke slobode i pravde i čelnica izborne liste Srbija protiv nasilja (SPN) Marinika Tepić nazvala je usvajanje rezolucije EP-a "pozitivnom porukom" koja pomaže građanima Srbije i njezinim institucijama u optimizmu da će idući izbori biti "slobodni i pošteni".

Rezolucija razgraničava Aleksandra Vučića od institucija države koje je unakazio i učinio ih suučesnicima u izbornoj krađi, rekla je Tepić novinarima u Strasbourgu gdje su u četvrtak otputovali predstavnici srbijanske oporbe.

No srbijanska premijerka smatra da će za generacije ostati upisano da su u Srbiji postojali politički akteri koji su tražili ukidanje suvereniteta vlastite zemlje.

Oporba u Strasbourgu

"Rezolucije dođu i prođu to kažem i dan poslije. Ovo što je uradila srbijanska oporba u Strasbourgu ostat će upisano za generacije, da su postojali ljudi koji su tražili ukidanje suvereniteta vlastite zemlje jer kada se traži međunarodna istraga, to predstavlja to", kazala je Brnabić.

U Srbiji su rezolucijom Europskog parlamenta, kojom je zatražena međunarodna istraga o nepravilnostima na prosinačkim izborima, zadovoljni predstavnici proeuropske oporbe okupljeni u koaliciji Srbija protiv nasilja ali vladajući ne skrivaju ljutnju jer drže da rezolucija nije u interesu demokratskih vrijednosti.

Međutim europarlamentarci ističu da izbori nisu "održani u poštenim uvjetima", a zabrinuti su zbog "navoda o raširenosti i sustavnosti prijevara koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji", što su u svojim primjedbama istaknuli i međunarodni promatrači čije finalno izvješće se očekuje do kraja veljače. 

Kopirati
Drag cursor here to close