Obrana

Britanija ulaže u vojsku najviše od Hladnog rata

Johnson će u parlamentu iznijeti prve zaključke iz najveće revizije vanjske politike i obrane u posljednja tri desetljeća.
Vijesti / Svijet | 19. 11. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer Boris Johnson najavit će u parlamentu ulaganje dodatnih 16,5 milijardi funti za vojsku u sljedeće četiri godine, što je najveća investicija u taj sektor od završetka hladnog rata, piše Reuters.

Pročitajte još

Agencija napominje da vojni proračun trenutno iznosi nešto manje od 42 milijarde funti godišnje, prenio je Tanjug.

Johnson će u parlamentu iznijeti prve zaključke iz najveće revizije vanjske politike i obrane u posljednja tri desetljeća.

"Donio sam ovu odluku u uvjetima pandemije korona virusa jer obrana monarhije mora biti na prvom mjestu", naveo je Johnson u priopćenju za javnost.

Ukazao je kako je međunarodna situacija opasnija i konkurentnija nego u bilo kom trenutku od hladnog rata, zbog čega Velika Britanija mora biti vjerna svojoj povijesti i da stoji uz svoje saveznike.

"Da bismo to postigli, moramo unaprediti svoje kapacitete preko granice", rekao je Johnson.

Vlada navodi da će povećanje troškova za vojsku učvrstiti poziciju Velike Britanije kao zemlje koja najviše troši na obranu u Europi i koja je po tom parametru druga u NATO-u.

To će, kako se dodaje, omogućiti povećanje ulaganja u oblasti kao što su cyber i svemir.

Premijer će najaviti i osnivanje nove agencije koja će se baviti umjetnom inteligencijom i novim "svemirskim zapovjedništvom", koja bi trebala 2022. lansirati prvu britansku raketu.

Kopirati
Drag cursor here to close