Bilateralna vježba

Počela zajednička vojna vježba OSBiH i američke vojske

Zajednička vojna vježba pripadnika pod nazivom 'Bilateralna vježba'' počela je danas na poligonima Glamoč i Manjača.
Vijesti / Flash | 18. 11. 2020. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom 'Bilateralna vježba'' počela je danas na poligonima Glamoč i Manjača.

Cilj vježbe je unaprjeđenje partnerske suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OSBiH, priopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Terenska vježba se realizira na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC).

Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružaju dva zrakoplova F-16 iz zrakoplovne baze Aviano, Italija, koji, umjesto bojeve municije, koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažiran za medicinsku evakuaciju zračnim putem.

Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i zračnih snaga.

Ova vježba, u kojoj ukupno sudjeluje 280 pripadnika OSBiH zajedno sa snagama SAD-a, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, ističe se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, pandemija ''Covid-19'' primorala je OSBiH da smanje broj sudionika i da se prilagodi novonastaloj situaciji kako bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera.

Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) sa 13 pripadnika OSBiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih zračnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Zapovjedništva specijalnih operacija za Europu, a u suradnji s Uredom za obrambenu suradnju (ODC) pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH.

U okviru vježbe, 19. studenog na lokaciji vojnog poligona Glamoč bit će organiziran Dan posjetitelja, uz prisustvo visokih dužnosnika.

Tom prilikom bit će prikazan dio operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom aviona F-16, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close