Trgovinski rat

Britanija izmjenom pravila o trgovini za Sjevernu Irsku otvara bitku s EU-om

London kaže da i dalje daje prednost dogovoru s Europskom unijom o reformi "Sjevernoirskog protokola" čije odredbe odbijaju probritanski unionisti na podijeljenom teritoriju pokrajine.
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2022. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska će vlada u ponedjeljak predložiti zakon kojim će se jednostrano ukinuti pravila trgovine za Sjevernu Irsku uvedena nakon brexita, unatoč tome što će time možda započeti trgovinski rat s Europskom unijom.

London kaže da i dalje daje prednost dogovoru s Europskom unijom o reformi "Sjevernoirskog protokola" čije odredbe odbijaju probritanski unionisti na podijeljenom teritoriju pokrajine.

No, u slučaju izostanka dogovora kroz dijalog, zakon bi stupio na snagu kako bi zamijenio odredbe britanskog sporazuma o povlačenju iz EU-a. Britanska vlada tvrdi da time ne krši međunarodno pravo.

Britanski ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis izjavio je u nedjelju da protokol remeti trgovinu i da je ugrozio rad vlasti u pokrajini zbog otpora unionista.

"Dakle, ispravno je da to popravimo", rekao je, dodajući da je potreba za zaštitom mirovnog sporazuma iz 1998. u Sjevernoj Irskoj imala "primat" nad protokolom.

Lewis je odbacio prijetnje nekih u EU-u da bi jednostrane promjene mogle potaknuti suspenziju šireg trgovinskog sporazuma dogovorenog u okviru povlačenja Britanije iz EU-a, što bi dovelo do sankcija i carina protiv Britanije, prenosi Hina.

Velika Britanija si teško može priuštiti trgovinski rat, u vrijeme kada se njezini stanovnici bore s najgorom inflatornom krizom u jednoj generaciji.

"Mislim da su takve poruke stvarno beskorisne", rekao je ministar na radiju Times, ukazujući na potrebu da Britanija i EU zajedno rade protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, u EU-u strpljenja prema taktikama premijera Borisa Johnsona sve je manje, prema irskoj vladi.

Irska nacionalistička stranka Sinn Fein u nedjelju je optužila Johnsona da je žrtvovao stabilnost u Sjevernoj Irskoj radi vlastitog opstanka, nakon što je prošlog tjedna tijesno dobio povjerenje konzervativaca.

"To su nečasne stvari", rekla je predsjednica Sinn Feina Mary Lou McDonald za Sky. Optužila je vladu da "potkopava, napada i šteti" Sporazumu na Veliki petak iz 1998.

Sinn Fein je postao najveća stranka na izborima u Sjevernoj Irskoj prošlog mjeseca.

No, Demokratska unionistička stranka tvrdi da protokol ugrožava status Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu i bojkotira lokalnu vladu.

Protokol zahtijeva provjere robe koja stiže iz Engleske, Škotske i Walesa, kako bi se spriječilo da ona uđe na jedinstveno tržište EU-a preko Republike Irske.

Očekuje se da će britanski zakon ukinuti većinu provjera, stvarajući kanal za britanske trgovce da šalju robu u Sjevernu Irsku bez podnošenja ikakve carinske deklaracije u EU-u.

EU bi imao pristup većem broju britanskih podataka o protoku robe u stvarnom vremenu, a samo bi tvrtke koje namjeravaju trgovati na jedinstvenom tržištu preko Irske morale podnositi dokumentaciju.

EU bi trebao vjerovati Velikoj Britaniji da nadzire promet trgovine, a Britanija je obećala "stroge kazne" za sve tvrtke koje žele zloupotrijebiti novi sustav.

Nakon glasovanja o povjerenju, Johnson je bio pod pritiskom tvrdolinijaša u svojoj stranki da pooštri zakon i ukine nadležnost nad protokolom koji ima Europski sud pravde (ECJ).

Lewis je rekao da "nema logike" da suci samo jedne strane budu uključeni u bilateralni trgovinski aranžman, ali nadzor ECJ-a je crvena linija za EU koji time štiti svoje jedinstveno tržište.

Britanska oporbena Laburistička stranka rekla je da vlada nema osnova tvrditi da je njezino rješavanje spora zakonito.

"Čini se da ova vlada postavlja rekord u kršenju zakona", rekla je laburistička ministrica financija u sjeni Rachel Reeves, nakon što je Johnson kažnjen zbog jedne od mnogih zabava na Downing Streetu uz kršenje epidemijskih mjera.

"Pomogli smo u sklapanju Sporazuma na Veliki petak, duboko smo, strastveno predani tome", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close