Optimistični premijer

Boris Johnson kaže da će doći do sporazuma s EU-om

Nakon mjeseci pregovora o sporazumu dvije strane još uvijek moraju prijeći preko razlika glede barem dvije važne prepreke.
Vijesti / Svijet | 08. 11. 2020. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u nedjelju da će se trgovinski sporazum s Europskom unijom zaključiti.

Nakon mjeseci pregovora o sporazumu dvije strane još uvijek moraju prijeći preko razlika glede barem dvije važne prepreke.

Bilo kakav dogovor trebao je biti zaključen do sredine studenog kako bi na vrijeme došlo do ratifikacije, s time da se neki nadaju da će vremenski pritisak i kriza uzrokovana covidom-19 koja se proširila Europom, preusmjeriti fokus na tu problematiku prije kraja godine.

Glavni pregovarači, Michel Barnier koji predstavlja EU i David Frost koji predstavlja Veliku Britaniju, nastavit će pregovore u Londonu u ponedjeljak, kako bi "udvostručili napore prema postizanju dogovora", rekli su iz Johnsonova ureda.

"Uvijek sam bio veliki entuzijast po pitanju trgovinskog dogovora s našim europskim prijateljima i partnerima", rekao je Johnson novinarima, javlja HINA.

"Mislim da će se to napraviti, širi nacrt je prilično jasan. Moramo samo nastaviti i napraviti to ako možemo. A to sam jučer rekao i Ursuli Von der Leyen. I ona se potpuno slaže sa mnom", rekao je, misleći na predsjednicu Europske komisije.

Nešto ranije, ministar vanjskih poslova, Dominic Raab, rekao je za BBC da postoji "velika šansa dogovora ako EU pokaže fleksibilnost" po pitanju ribarenja i konkurentnosti.

Nesuglasice po pitanju garancije poštenog tržišnog natjecanja, osobito glede pravila državne pomoći, te oko ribarstva, sektora koji ima simboličnu vrijednost za pristaše brexita u Britaniji, odužili su pregovore otkad je Britanija napustila EU u siječnju.

Obje strane pozvale su jedna drugu na kompromis kako bi se omogućio dogovor nakon što je na vidjelo izašao manjak povjerenja, osobito nakon što je Britanija pokušala potkopati dijelove ranijeg sporazuma o izlasku.

Britanija želi odvojen trgovinski sporazum sa SAD-om, no neki kažu da bi se Johnson mogao namučiti da stvori bliski odnos s predsjednikom Joeom Bidenom, koji je u prošlosti izrazio sumnje u brexit te se nikad nije susreo s premijerom.

Kopirati
Drag cursor here to close