Jala

Tuzla: Nafta izbila na obalama rijeke

Gospodarstvo / Flash | 02. 05. 2017. u 07:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na više mjesta u betonskom koritu Jale, rječice koja protječe kroz Tuzlu, primijećene su naftne mrlje.

Stanovnici naselja Bekići u Slavinovićima mrlje su primijetili na obje strane obale. Pojedinci su u nevjerici palili tamnu tečnost kako bi se uvjerili da je riječ o nafti, ali nitko nema objašnjenja odakle se pojavila.

''Mrlje sam primijetio jutros (1. svibnja, op.ur.) oko 11 sati. Bio sam iznenađen, jer sam izvor nafte, o kojoj se u cijelom kraju godinama priča, vidio u naselju Bare, ali to je kilometrima daleko od mjesta gdje stanujem. Mrlje sam primijetio na potezu od oko 50 metara, ali dalje nisam gledao. Nepobitno je riječ o nafti, jer znam kako miriše, a i viskozitet se osjeti dodirom'', ispričao je za Fenu mještanin naselja Bekići Mirsad Softić, inače, djelatnik ICMP-ove laboratorije za identifikaciju u Tuzli.

''Pokušali smo kontaktirati bilo koga iz nadležnih gradskih službi, te nekoga od stručnjaka Rudarsko-geološkog i građevinskog fakulteta u Tuzli, kako bismo dobili objašnjenje o pojavi naftnih mrlja u Jali, ali zbog prvomajskih praznika nismo uspjeli'', piše Fena i dodaje kako se oduvijek spominje da je majevički kraj bogat naftom, ali nikada serioznija istraživanja nisu urađena da bi se ove tvrdnje znanstveno potvrdile.

U naselju Bare, na putu Tuzla – Priboj, u dvorištu jednog mještanina, nafta izvire na više mjesta. Ljudi je kantama kupe i koriste za razne stvari, za mazivo ili za manje motore, a neki i za liječenje, jer tvrde da nafta liječi karcinom.

Nastranu sve špekulacije, pojava nafte u Jali mora se čim prije istražiti i s ekološkog stanovišta.

Iako je rijeka Jala skoro mrtva rijeka, veće curenje nafte moglo bi uništiti svu floru i faunu, a da se i ne govori o tome da Jala utiče u Spreču, što bi moglo izazvati velike ekološke probleme u cijelom kraju, navela je Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close