Teško shvaća šutnju

Brazil kritizira Macrona zbog požara u Australiji

Objavio je niz poruka na Twitteru u kojima kritizira "šutnju" koja je, tvrdi, ideološke naravi, predsjednika Macrona čije kritike u vrijeme požara u Amazoniji u kolovozu i u rujnu 2019. nisu bile dobro primljene u Braziliji.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2020. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro i prvi čovjek njegove vlade kritizirali su u četvrtak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog toga što "šuti" o razornim požarima koji haraju na jugoistoku Australije.

Onyx Lorenzoni, ravnatelj predsjednikova ureda, što je položaj jednak predsjedniku vlade, objavio je u četvrtak navečer niz poruka na Twitteru u kojima kritizira "šutnju" koja je, tvrdi, ideološke naravi, predsjednika Macrona čije kritike u vrijeme požara u Amazoniji u kolovozu i u rujnu 2019. nisu bile dobro primljene u Braziliji.

Ti požari koji su uglavnom bili posljedica ubrzanog krčenja šuma, potaknuli su diplomatski spor Brazila i Francuske koji još nije riješen.

Bolsonaro je optužio Francusku za "kolonijalizam" i neprestano je isticao suverenitet Brazila nad Amazonijom pošto je Macron kritizirao slabu reakciju brazilskih vlasti na uništavanje velikih dijelova najveće tropske šume na planetu.

"Svijet žali zbog požara i poginulih u Australiji. Ovdje u Brazilu teško možemo shvatiti šutnju @EmmanuelaMacrona. Drukčija je bila reakcija u vezi s Brazilom ... Je li riječ o istinskoj zabrinutosti zbog okoliša ili o socijalističkoj ideologiji ... ?", napisao je Lorenzoni na francuskom, nakon niza tvitova na portugalskom, prenosi Hina.

U drugoj poruci na Twitteru kaže: "Macron je napao Brazil lažnim vijestima zbog toga što predsjednik Bolsonaro ne prihvaća socijalističke ideje".

I predsjednik Bolsonaro je na snimci uživo na Facebooku u četvrtak navečer pošao njegovim tragom upitavši se: "Je li Macron dosad što rekao? Je li rekao hoće li će dovesti u pitanje suverenitet Australije?"

Ujedno se zapitao je li i mlada švedska aktivistkinja Greta Thunberg, koju je nedavno nazvao "vragolankom", "također nešto rekla".

Jair Bolsonaro je ponudio pomoć Australiji u gašenju požara u kojima je poginulo najmanje osam ljudi, ali nije otkrio pojedinosti.

Kopirati
Drag cursor here to close