Greška

Australski premijer se ispričao zbog odlaska na odmor usred požara

"Duboko žalim ako sam svojim odlaskom na obiteljski odmor povrijedio bilo koga od brojnih Australaca pogođenih strašnim požarima", kazao je u petak Morrison.
Vijesti / Svijet | 20. 12. 2019. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australski premijer Scott Morrison ispričao se zbog odlaska na obiteljski odmor na Havaje u trenutku dok se kritična situacija s požarima u Australiji dodatno pogoršava.

Vatrogasne postrojbe bore se s preko 100 požara u trenutku dok zemlju pogađaju rekordne vrućine i dok se zadnjih dana bilježe dva temperaturna rekorda ikad zabilježena u toj zemlji.

Uz to, dvojica vatrogasaca stradala su u četvrtak u nesreći dok su išli na zadatak raspoređeni na požarište u blizini Sydneya. Morisson je objavio kako će ranije doći s odmora, dok je njegova odsutnost pokrenula ovaj tjedan osude i prosvjede u zemlji.

"Duboko žalim ako sam svojim odlaskom na obiteljski odmor povrijedio bilo koga od brojnih Australaca pogođenih strašnim požarima", kazao je u petak Morrison.

Požari koji haraju Australijom od rujna su izazvali smrt osmero ljudi, razorili više od 700 domova i spalili milijune hektara zemlje.

Nakon što su se pojavila izvješća o tome da je premijer otišao na nenajavljeni odmor na Havaje taj je potez izazvao brojne kritike, a bijes je rastao zajedno s rekordnim rastom temperatura i širenjem požara koji su postali još veći izazov umornim vatrogascima, od kojih su brojni volonteri.

Ministri u vladi branili su Morrisonov odlazak, no odbijali su kazati gdje se nalazi, jednako kao i njegov ured koji je negirao da je na Havajima.

U petak je sam premijer potvrdio za radio 2GB da je na Havajima s obitelji dodavši da je dobivao redovita izvješća o požarima kao i o nesreći na Novom Zelandu kada je u erupciji vulkana život izgubilo 11 Australaca.

"Uz najnovije tragične događaje, vraćam se u Sydney čim budem to mogao organizirati", naveo je premijer u izjavi koju prenosi BBC.

Do toga dolazi nakon što je vatrogasna služba objavila kako oplakuje smrt dvojice vatrogasaca, Geoffreya Keatona (32) i Andrewa O'Dwyera (36), koji su poginuli u četvrtak navečer kada je na njihovo vatrogasno vozilo u blizini vatrene fronte palo drvo te su skliznuli s ceste.

Australska vlada unatoč požarima koji plamte odbija govoriti o klimatskim promjenama što također izaziva prosvjede među ljudima.

Australija je na meti međunarodnih kritika zbog odnosa prema klimi, a Ujedinjeni narodi utvrdili su da je Australija među manjim brojem zemalja G20 koje nisu ostvarile svoja obećanja o smanjenju emisije štetnih plinova.

Premijer Morrison tvrdi da zemlja sudjeluje samo s 1,3 posto u emisiji štetnih plinova. Australija je međutim jedan od najvećih zagađivača ugljikom po glavi stanovnika, u velikoj mjeri zahvaljujući tome što se još uvijek u velikoj mjeri u energetici oslanja na ugljen, prenosi Hina,

Kopirati
Drag cursor here to close