Podrška

Borrell: Trebamo utvrditi tko je odgovoran za zločine u Ukrajini

"Snažno podržavam poduzimanje svih mjera u pogledu odgovornosti za zločine, a trebamo vidjeti koji je najbolji način za to", odgovorio je Borrell.
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2022. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da podržava utvrđivanje odgovornosti za ruske ratne zločine u Ukrajini piše Hina. 

"Snažno podržavam poduzimanje svih mjera u pogledu odgovornosti za zločine, a trebamo vidjeti koji je najbolji način za to", odgovorio je Borrell na novinarsko pitanje podržava li uspostavu posebnog suda koji bi se bavio ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova država članica EU okupili su se danas u Luksemburgu na sastanku na kojem bi trebali odobriti misiju za osposobljavanje 15 tisuća ukrajinskih vojnika na teritoriju EU te pomoć od dodatnih 500 milijuna eura za nabavu oružja za ukrajinske snage.

Misija obučavanja ukrajinskih vojnika trebala bi započeti sredinom sljedećeg mjeseca u Poljskoj i Njemačkoj.

Ministri će također razgovarati o dostavi iranskih dronova Rusiji. Ukrajinski glavni grad Kijev u ponedjeljak ujutro je izložen snažnim napadima dronovima. Borrell je rekao da treba utvrditi čiji su dronovi u pitanju, dodajući da Iran demantira da je riječ o njihovima. Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je bez ikakvih ograda da je riječ o iranskim dronovima i da EU treba na to odgovoriti "konkretnim mjerama".

Nevezano uz pitanje dronova, ministri bi trebali uvesti sankcije protiv 15 iranskih dužnosnika, što uključuje zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, zbog represije nad prosvjednicima koji demonstriraju nakon što je moralna policija zatvorila i ubila 22-godišnju Mahsu Amini jer nije nosila hidžab na propisani način.

Kopirati
Drag cursor here to close