Šef europske diplomacije

Borrell: EU će Ukrajini dati još 500 milijuna eura vojne pomoći

"Bit će i veći pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama i nastavkom međunarodne izolacije Rusije i suprotstavljanjem dezinformacijama"
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2022. u 10:52 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u petak da će blok Ukrajini dati dodatnih 500 milijuna eura vojne potpore i da je uvjeren da bi se sljedećih dana mogao postići dogovor o embargu na rusku naftu, prenose agencije.

Borell je na marginama sastanka ministara inozemnih poslova G7 u Njemačkoj 13. svibnja rekao da je vojna podrška namijenjena za teško naoružanje kao što su tenkovi i artiljerija, te da će pomoć EU Ukrajini dostići oko dvije milijarde eura.

"Bit će i veći pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama i nastavkom međunarodne izolacije Rusije i suprotstavljanjem dezinformacijama", dodao je Borell.

On je takođe rekao da je uveren da bi u sljedećim danima mogao biti postignut dogovor o embargu na rusku naftu.

"Siguran sam da ćemo imati sporazum. Potreban nam je i imat ćemo ga. Moramo da se oslobodimo zavisnosti od nafte od Rusije", rekao je šef europske diplomatije.

Britanska ministrica inozemnih poslova Liz Truss pozvala je na isporučivanje više oružja Ukrajini.

"Veoma je važno u ovom trenutku da nastavimo sa pritiskom na  Vladimira Putina isporukom više oružja Ukrajini i povećanjem sankcija. Jedinstvo G7 je bilo od vitalnog značaja tijekom ove krize za zaštitu slobode i demokracije i nastavit ćemo da radimo zajedno", rekla je Truss.

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam (G7) vodećih industrijaliziranih zemalja okupili su se 12. svibnja na trodnevnom sastanku kojim dominira ruska invazija na Ukrajinu i njen širi utjecaj, uključujući opskrbu hranom i energijom.

Kopirati
Drag cursor here to close