Rat u Ukrajini

Rusi nastavljaju jurišati na Azovstal; Putin je mislio da će lako razbiti NATO i EU

Biden kaže da je Putin vrlo proračunat i da njegovi postupci pokazuju da ne može pronaći izlaz iz rata u Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 10. 05. 2022. u 07:37 Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin mislio da može razbiti NATO i EU. "Uvjeren sam da je Putin vjerovao da može razbiti NATO, da je vjerovao da može razbiti Europsku uniju", rekao je.

Biden kaže da je Putin vrlo proračunat i da njegovi postupci pokazuju da ne može pronaći izlaz iz rata u Ukrajini.

Trgovački centar u Odesi pogođen hipersoničnim oružjem

Trgovački centar i dva hotela pogođeni su u ponedjeljak u ruskim napadima u lučkom gradu Odesi. Tri rakete Kindžal — nove ruske hipersonične rakete — ispaljene su iz zrakoplova i pogodile "cilj turističke infrastrukture", rekao je Sergej Bratčuk, glasnogovornik regionalne vojne uprave Odese.

Dvije osobe su hospitalizirane zbog raketnog udara, rekao je Bratčuk.

Trgovački centar također je pogođen sa sedam projektila, prema Južnom operativnom zapovjedništvu ukrajinskih oružanih snaga. Pet osoba je ranjeno, a jedna osoba je preminula u napadu, navodi se.

Putin najavio novi udar Zapadu

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je stvaranje radne skupine za međunarodna plaćanja čiji će zadaci uključivati utvrđivanje uvjeta za transakcije s "neprijateljskim" državama, navodi Reuters. Putin je u ožujku rekao da će Rusija, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, zahtijevati od zemalja koje smatra neprijateljskim da plaćaju gorivo u rubljama otvaranjem računa u Gazprombanci.

Poljska i Bugarska odbile su tako postupiti, a ruski energetski div Gazprom prekinuo im je opskrbu prošlog mjeseca. Kremlj je rekao da će se isto dogoditi svakom drugom tko odbije nove uvjete plaćanja. Radna skupina osmislit će "infrastrukturu za međunarodna plaćanja, uključujući u ruskim rubljama, s trgovinskim partnerima iz stranih država i teritorija koji provode neprijateljske akcije protiv Rusije", navodi se u nalogu.

Također će se razmotriti uvjeti plaćanja u rubljama i drugim nacionalnim valutama s prijateljskim zemljama - koje bi uključivale Kinu i Indiju, iako nisu imenovane. Skupina - koju će predvoditi predsjednički savjetnik Maxim Oreshkin - također ima zadatak pronaći mjere za smanjenje rizika povezanih sa zamrzavanjem gotovo polovice ruskih deviznih rezervi od 640 milijardi dolara.

Nastavak jurišanja na Azovstal

Ukrajinsko ministarstvo obrane kaže da ruske snage provode "operacije napada" na čeličanu Azovstal u Mariupolju, gdje se i dalje nalaze stotine ukrajinskih branitelja.

Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, rekao je da su ruske snage počele opsadu čeličane nakon što je konvoj UN-a napustio regiju Donjeck.

"Rusi su pokušavali dignuti u zrak most koji se koristio za evakuaciju kako bi zarobili posljednjih nekoliko branitelja unutra", rekao je, piše Index.hr.




Kopirati
Drag cursor here to close