Britanski premijer

Boris Johnson podnio ostavku

''Ovo nije održivo i bit će samo gore, za Vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije za cijelu zemlju'', napisao je Zahawi na Twitteru nakon što je više od 50 ministara i pomoćnika dalo ostavke u vladi.
Vijesti / Svijet | 07. 07. 2022. u 16:36 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer Boris Johnson podnio je ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika.

''Proces izbora novog lidera treba početi odmah. Danas sam imenovao novu vladu koja će nastaviti služiti, kao što ću i ja do izbora novog čelnika'', rekao je Johnson ispred Downing Streeta broj 10, navodi agencija Hina.

Potpuni politički kaos se, dakle nastavlja.

Dan nakon što je preuzeo dužnost, jer je njegov prethodnik dao ostavku u znak prosvjeda protiv načina na koji je britanski premijer Boris Johnson postupio u vezi s navodno neprimjerenim ponašanjem člana njegove stranke, novi kancelar Nadhim Zahawi rekao je premijeru da podnese ostavku.

''Dostojanstven odlazak''

''Ovo nije održivo i bit će samo gore, za Vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije za cijelu zemlju'', napisao je Zahawi na Twitteru nakon što je više od 50 ministara i pomoćnika dalo ostavke u vladi.

''Morate učiniti pravu stvar i odmah otići'', dodao je.

Zahawi nije rekao da je on dao ostavku, ali je rekao da je otišao u premijerov ured u Downing Streetu s kolegama iz kabineta u srijedu navečer kako bi rekao Johnsonu da ''dostojanstveno ode''.

''Srce mi je slomljeno što nije slušao i što sada potkopava nevjerojatna postignuća ove vlade'', napisao je Zahawi u pismu.

''Država zaslužuje vladu koja nije samo stabilna, nego i djeluje s integritetom. Premijeru, znate u svom srcu što je prava stvar koju treba učiniti, i idite sada'', dodao je.

Britanska ministrica obrazovanja Michelle Donelan podnijela je ostavku u vladi u četvrtak manje od 48 sati nakon što je imenovana, rekavši da je to jedini način da se premijera Borisa Johnsona prisili na ostavku.

''Ne vidim načina da ostanete na dužnosti, ali bez formalnog mehanizma za Vašu smjenu čini se kako je jedini mogući način … da Vas mi koji smo ostali u kabinetu prisilimo'', napisala je Donelan u pismu ostavke, rekavši da je ''zamolila'' Johnsona u srijedu da podnese ostavku.

''Stavili ste nas u nemoguću situaciju… kao netko tko cijeni poštenje iznad svega, nemam izbora.''

40 ostavki dužnosnika

Podsjetimo, britanski premijer Boris Johnson smijenio je jučer ministra za stambeno zbrinjavanje, izgradnju i zajednice Michaela Govea, koji je premijera pozvao da podnese ostavku, izvijestio je BBC.

Johnson se u srijedu suprotstavio pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke, rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni.

Nakon više od 40 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići, rekao je izvor.

Jedan od njih poticao ga je na to da se sam časno povuče, umjesto da se suoči s izglasavanjem povjerenja. Mnogi zastupnici rekli su da više nije pitanje mora li otići, nego kada će otići.

U srijedu navečer državna odvjetnica Engleske i Walesa Suella Braverman pozvala je Johnsona da podnese ostavku i postala prva članica kabineta i Konzervativne stranke koja je najavila da će se kandidirati.

''Mislim da je došlo vrijeme za premijerovu ostavku'', rekla je Braverman za ITV i dodala da će se ona kandidirati, dođe li do borbe za vodstvo.

No unatoč brojnim zahtjevima upućenim premijeru da podnese ostavku, konzervativni zastupnik i njegov bliski suradnik James Duddridge rekao je nakon sastanka kabineta za Sky News da je britanski čelnik “spreman na borbu”.

Duddridge je rekao da će Johnson i novoimenovani ministar financija Nadhim Zahawi izraditi novi gospodarski plan koji će uključivati i smanjenja poreza.

Johnson je u srijedu rekao parlamentarnom odboru da neće odstupiti i da su izbori zadnje što je zemlji potrebno. Dodao je da on ima mandat od izbora 2019. godine, koje je dobio s velikom većinom te da ne bi bilo odgovorno napustiti posao usred krize uzrokovane porastom troškova života i ratom u Europi.

''Premijer se zavarava, ako misli da može opstati bez podrške parlamenta'', rekao je viši konzervativni zastupnik. ''On sramoti Konzervativnu stranku i pokazuje prezir prema biračkom tijelu.''

Međutim, ministrica kulture Nadine Dories rekla je da Johnson ima njezinu podršku, a na pitanje podržavaju li ga i ostali, odgovorila je: “Da, u potpunosti.”

Dramatične ostavke ministara zdravstva i financija u utorak izazvale su niz ostavki u ministarstvima te su mnogi konzervativni zastupnici postavili pitanje može li on ostati na vladajućoj poziciji.

Kopirati
Drag cursor here to close