Velika Britanija

Boris Johnson ostaje britanski premijer

Dvije i pol godine nakon slavodobitne pobjede na izborima, 57-godišnji čelnik, sve češće na meti kritike, još jednom je pokazao sposobnost da izađe iz najpogubnijih situacija.
Vijesti / Svijet | 07. 06. 2022. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč nezadovoljstvu koje je vladalo nakon mjeseci skandala, britanski premijer Boris Johnson sačuvao je u ponedjeljak svoj položaj dobivši povjerenje svoje konzervativne većine tijekom glasanja iz kojeg bi ipak mogao izaći slabiji.

Dvije i pol godine nakon slavodobitne pobjede na izborima, 57-godišnji čelnik, sve češće na meti kritike, još jednom je pokazao sposobnost da izađe iz najpogubnijih situacija. No još se nije izvukao iz afere nazvane "partygate", zabava organiziranih u Downing Streetu u vrijeme karantene zbog epidemije i glasanje u ponedjeljak je pokazalo velike podjele u konzervativnoj stranci, što najvjerojatnije neće ostati bez posljedica.

Od 359 konzervativnih zastupnika koji su glasali, 211 je bilo za bivšeg londonskog gradonačelnika, a 148 ih je bilo za njegovu smjenu, što je oveća skupina pobunjenika koji bi mogli paralizirati rad vlade.

Boris Johnson je odbijao svaku pomisao na ostavku.

Nakon tjedana nagađanja, događaji su se ubrzali u ponedjeljak ujutro, netom nakon završetka proslave 70. obljetnice vladavine kraljice Elizabete II. Predsjednik odbora 1922 Konzervativne stranke, Graham Brady, objavio je da je ostvaren uvjet od 54 zastupnička pisma, ili 15 posto parlamentarne skupine, potreban da se zatraži glasanje o povjerenju premijeru Johnsonu, prenosi Hina.

U slučaju poraza, sazvali bi se unutarstranački izbori na kojima bi se izabrao novi predsjednik koji bi bio premijer, u osjetljivim prilikama rata u Ukrajini i najviše inflacije u zadnjih 40 godina.

Nakon ove pobjede, drugo glasanje o povjerenju moguće je tek za godinu dana po sadašnjim pravilima.

Braneći svoju politiku uoči glasanja, Johnson je pozvao stranačke kolege da prekinu priču koja, rekao je, zanima samo medije i da umjesto toga "govorimo isključivo o onome što činimo za ljude ove zemlje", rekao je čelnik Konzervativne stranke.

Nakon bivšeg ministra Jeremyja Hunta, kojeg su smatrali njegovim mogućim nasljednikom, čelnik škotskih konzervativaca Douglas Ross rekao je da će glasati protiv Johnsona, pozivajući se na "bijes" javnosti zbog kršenja propisa o covidu.

Unatoč nizanju skandala i nezadovoljstvu javnosti i njegove većine, Johnson se održao zadnjih mjeseci zahvaljujući njegovoj pokretačkoj ulozi u odgovoru Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pomoglo mu je i to što očito nema nasljednika u redovima konzervativaca koji su već 12 godina na vlasti u Velikoj Britaniji, posebno otkad je ministar financija Rishi Sunak, dugo vremena miljenik stranke, naglo postao nepopularan zbog svog bogatstva i poreznih aranžmana svoje supruge u vrijeme rasta životnih troškova.

Nagli pad popularnosti Borisa Johnsona već je nanio dosta štete konzervativcima na lokalnim izborima početkom svibnja. Većina sve više sumnja da je "BoJo", kojemu je mnoštvo zviždalo u prigodi proslave kraljičina jubileja, sposoban pobijediti na parlamentarnim izborima 2024.

Po anketi koju je u ponedjeljak objavio YouGov, 60 posto Britanaca htjelo bi da konzervativci smijene svog vođu, no to bi htjelo samo 32 posto konzervativnih birača.

Kopirati
Drag cursor here to close