Hitne mjere

Johnson ponovno uvodi karantenu: Radite od kuće

Mjere dolaze nakon što su vodeći zdravstveni stručnjaci u ponedjeljak upozorili da će se Velika Britanija suočiti s eksponencijalno rastućom stopom smrtnosti u roku nekoliko tjedana ukoliko se ne poduzmu hitne mjere.
Vijesti / Svijet | 22. 09. 2020. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer Boris Johnson u utorak će pozvati građane da rade od kuće i uvesti nova ograničenja pubovima, barovima i restoranima u pokušaju da suzbije ubrzani drugi val širenja zaraze.

U obraćanju parlamentu u 13.30 sati te zatim javnosti u 21 sat Johnson će uvesti nešto blažu karantenu od one kakva je bila u ožujku.

"Znamo da ovo neće biti lako, ali moramo poduzeti daljnje mjere kako bismo kontrolirali ponovno širenje zaraze i zaštitili državni zdravstveni sustav, reći će Johnson, prema dijelovima govora koje je objavio njegov ured u Downing Streetu.

Mjere dolaze nakon što su vodeći zdravstveni stručnjaci u ponedjeljak upozorili da će se Velika Britanija suočiti s eksponencijalno rastućom stopom smrtnosti u roku nekoliko tjedana ukoliko se ne poduzmu hitne mjere.

Novi slučajevi covida-19 u Britaniji rastu za najmanje 6000 dnevno, prema prošlotjednim podacima, prijemi u bolnice udvostručuju se svakih osam dana, a sustav testiranja se raspada.

Samo nekoliko tjedana nakon što je pozvao građane da se počnu vraćati na posao, Johnson će im savjetovati da rade od kuće ako mogu.

Također će narediti da se od četvrtka svi pubovi, barovi, restorani i drugi ugostiteljski objekti širom Engleske zatvaraju u 22 sata.

"Jedna od stvari koje ćemo naglasiti jest da ćemo, ako je moguće da rade od kuće, ljude poticati da to čine", rekao je Michael Gove, ministar kabineta, za Sky News dodavši da će "doći do pomaka u naglasku".

Iako su milijuni širom Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske već pod nekim oblikom ograničenja, ne očekuje se da će Johnson najaviti potpunu karantenu poput one u ožujku.

"Znamo da ovo neće biti lako, ali moramo poduzeti daljnje korake jer će se Velika Britanija suočiti s eksponencijalno rastućom stopom smrtnosti od covida-19, ako se vlada hitno ne pomakne, rekli su glavni vladin zdravstveni dužnosnik Chris Whitty i vodeći stručni savjetnik Patrick Vallance.

Ujedinjeno Kraljevstvo već ima najveći službeni broj žrtava covida-19 u Europi i peti u svijetu te posuđuje rekordne svote da oživi posustalo gospodarstvo, piše Hina.

Gove, jedan od najviših Johnsonovih ministara, rekao je da postoji mnogo poslova koji se ne mogu obavljati kod kuće, u područjima od proizvodnje i graditeljstva do maloprodaje.

"Očito moramo uravnotežiti potrebu da se osigura da ljudi mogu nastaviti raditi i zaista - kritično - i dalje pohađati školu i imati koristi od obrazovanja, s poduzimanjem mjera u svrhu smanjenja virusa, što je razlog zbog kojega, ako možemo ograničiti ili prikladno smanjiti socijalni kontakt, to i pokušavamo ", rekao je.

"Druga karantena počinje", poručuje naslovnicom Daily Telegraph dok Daily Mail piše: "Velika Britanija u rikvercu".

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan rekao je da se dogovorio s čelnicima mjesnih vijeća i stručnjacima javnog zdravstva o mjerama protiv covida-19 koje će biti proslijeđene središnjim vlastima u pokušaju suzbijanja zaraze u glavnome gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close