GLSDB

Boeing predlaže novo oružje za Ukrajinu

Boeingov plan zahtijeva izuzeće od otkrivanja cijene i "dubinskog pregleda" koji osigurava da će Pentagon dobiti najbolju moguću ponudu.
Vijesti / Svijet | 28. 11. 2022. u 11:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon razmatra prijedlog kompanije Boeing da opskrbljuje Ukrajinu jeftinim, malim i preciznim bombama postavljenim na rakete koje su lako dostupne, što bi Kijevu omogućilo da izvrši napade daleko iza ruskih linija, objavio je Reuters.

Vojne zalihe SAD-a i saveznika se smanjuju, a Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem.

Boeingov sustav nazvan Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), u slobodnom prijevodu - bomba malog promjera djelovanja koja se lansira s tla, dio je jednog od trenutnih planova za proizvodnju nove artiljerije za Ukrajinu i američke istočnoevropske saveznike, rekli su izvori iz industrije za američke medije.

GLSDB bi mogao biti isporučen već u proljeće 2023. godine prema dokumentu u koji su uvid imali Reuters i tri osobe upoznate s planom. Oružje funkcionira tako što kombinira GBU-39 bombu malog kalibra (SDB) s raketnim motorom M26.

Video: GLSDB – The Artillery Solution for the Needs of Armed Forces Today and Tomorrow

Iako je određena količina GLSDB jedinica već napravljena, i dalje postoje brojne logističke prepreke.

Boeingov plan zahtijeva izuzeće od otkrivanja cijene i "dubinskog pregleda" koji osigurava da će Pentagon dobiti najbolju moguću ponudu. Bilo kakav dogovor također bi zahtijevao da najmanje šest dobavljača ubrza isporuke svojih dijelova i usluga za proizvodnju oružja.

Iako je SAD odbio zahtjeve za rakete Atacms dometa od 297 kilometara, GLSDB-ov domet od 150 kilometara omogućio bi Ukrajini da pogodi vojne ciljeve koji su joj trenutno izvan dosega i pomogao da nastavi s napadima duboko unutar okupiranih područja.

Kopirati
Drag cursor here to close