Bez najave

Bjelorusija pokrenula velike vojne vježbe

Bjelorusija je već više puta nagovijestila kako bi se mogla uključiti u sukob u Ukrajini kao saveznica Rusije.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2022. u 10:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjelorusija je pokrenula nenajavljene provjere borbene spremnosti svojih trupa, prioćilo je jutros ministarstvo obrane te zemlje, prenosi Sky News.

''Radi se o aktivnostima sveobuhvatne prirode; jedinice će se morati što prije prebaciti u određena područja, organizirati zaštitu i obranu te postaviti mostove preko rijeka Neman i Berezine'', priopćilo je bjelorusko ministarstvo.

Saveznica Rusije

Dodaje se kako će biti organizirano premještanje vojne opreme i vojnika te da će na određenim cestama biti ograničen promet.

Bjelorusija je već više puta nagovijestila kako bi se mogla uključiti u sukob u Ukrajini kao saveznica Rusije.

Međutim, vojni analitičari smatraju kako je malo vjerojatno da će se predsjednik Aleksandar Lukašenko zaista odlučiti na taj korak.

Institut za proučavanje rata (ISW) je jučer u analizi situacije u Ukrajini naveo da Rusija sve više nastoji manipulirati svojim saveznikom Bjelorusijom.

Propaganda

''Ruski dužnosnici provode propagandu koja sugerira da bi se bjeloruske kopnene snage mogle pridružiti ruskoj invaziji na Ukrajinu. Bjeloruski čelnici, uključujući predsjednika Aleksandra Lukašenka, često ne poriču takve informacije. Cilj je zadržati ukrajinske snage na bjeloruskoj granici kako se ne bi preusmjerile na druge lokacije ratišta'', navodi ISW.

Unatoč propagandi, jako je malo vjerojatno da će Bjelorusija u doglednoj budućnosti napasti Ukrajinu.

''Ruski pritisak na Bjelorusiju radi pružanja podrške ofanzivi u Ukrajini dio je dugoročnih napora da se učvrsti daljnja kontrola nad Bjelorusijom'', dodaje se u analizi ISW-a.

Kopirati
Drag cursor here to close