Testiranje borbene spremnosti

Bjelorusi digli postrojbu u stanje visoke pripravnosti

Bjeloruska intervencija u Ukrajini vjerojatno ne bi mogla odvući više ukrajinskih kopnenih snaga iz drugih dijelova zemlje obzirom a ekstremno ograničenu borbenu moć koja je na raspolaganju Minsku".
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2022. u 15:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjelorusija, ključni saveznik Rusije, danas je stavila jednu od svojih postrojbi na jugu zemlje u stanje visoke pripravnosti. Bjeloruski državni izvori tvrde da se radi o odluci u sklopu nenajavljenih vojnih vježbi koje se održavaju danas, čiji cilj je "testiranje borbene spremnosti" vojnih postrojbi.

"Radi se o vježbi širokog raspona, koja će biti izvedena bez najave pod zapovjedništvom čelnika naših oružanih snaka", rekao je danas tajnik bjeloruskog Vijeća sigurnosti Aleksandar Volfovič. Bjelorusija je, podsjetimo, posljednjih dana intenzivirala aktivnosti svoje vojske, što je izazvalo zabrinutost diljem Ukrajine.

No, američki sigurnosno-obrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) tvrdi da je cilj bjeloruskih vojnih aktivnosti "zadržati pozornost ukrajinskih snaga na bjeloruskih granica kako bi ih spriječila da pojačaju svoje snage drugdje u Ukrajini".

"Bjeloruska invazija Ukrajine je krajnje nevjerojatna, neovisno o tijeku informacijskih operacija. Bjeloruska intervencija u Ukrajini vjerojatno ne bi mogla odvući više ukrajinskih kopnenih snaga iz drugih dijelova zemlje obzirom a ekstremno ograničenu borbenu moć koja je na raspolaganju Minsku", navodi ISW, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close