Ilegalni prelazak

Bivši Wangerovac pobjegao u Norvešku i spreman je svjedočiti o zločinima

Medvedev navodi da su ga tijekom prelaska granice primijetili ruski graničari te su počeli pucati, ali su ga promašili.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2023. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši zapovjednik grupe Wagner Andrej Medvedev ilegalno je prešao rusko-norvešku granicu te je podnio zahtjev za azil u Norveškoj. O tome je pričao za ruski Gulagu.net, a intervju se prenijeli brojni ruski, ali i ukrajinski mediji. Objavljen je i na sajtu Odessa Journal, kojeg prenosi Index.hr.

Do prelaska granice došlo je u četvrtak 12. siječnja, blizu ruskog rudarskog grada Nikel u regiji Murmansk. Medvedev navodi da su ga tijekom prelaska granice primijetili ruski graničari te su počeli pucati, ali su ga promašili.

Bivši plaćenik kaže da je spreman svjedočiti o zločinima vagnerovaca te o ulozi Prigožina

Bivši plaćenik tvrdi da se, kada se našao na teritoriju Norveške, obratio lokalnim agencijama za provođenje zakona te je zatražio politički azil. Kaže da se trenutno nalazi u Oslu, gdje je smješten u centar za prekršitelje migracijskih zakona.

Video: Vagnerovac spreman svjedočiti o zločinima

Nekadašnji vagnerovac kaže da je spreman ispričati sve što zna o zločinima i aktivnostima grupe Wagner, kao i o ulozi vlasnika plaćeničke skupine Jevgenija Prigožina.

"Bili smo kao bombaši samoubojice"

Medvedev se plaćenicima pridružio u srpnju prošle godine. Imao je ugovor na četiri mjeseca, koji mu je prisilno produljen.

Tada je Medvedev napustio položaj te se vratio u Rusiju. Kontaktirao je aktiviste za ljudska prava uz tvrdnju da ga Prigožinovi ljudi pokušavaju uhvatiti i da je on zapravo u bijegu. Medvedev je u prosincu u intervjuu za The Insider govorio o gubicima i pogubljenjima u Wagneru.

"U mom vodu bilo je 15 ljudi, bio je to zapravo diverzantski vod koji je išao u borbene zadatke. U kolovozu su nam počeli dolaziti zatvorenici pa smo osnovali 4. vod. Bili smo poput bombaša samoubojica. Samo su tri čovjeka ostala u vodu za nekoliko dana", ispričao je bivši vagnerovac za Gulag.net.

Kopirati
Drag cursor here to close