Slučaj u koji je bio uključen i Sanader

Bivši premijer tuži državu i traži 127 tisuća eura odštete

Rop je u svom iskazu na ljubljanskom Okružnom rekao da je bio nepravedno optužen i kasnije nepravomoćno osuđen, dok je presudu na kraju odbacio Vrhovni sud te da je zbog tog slučaja pretrpio materijalnu i nematerijalnu štetu.
Vijesti / Svijet | 07. 04. 2022. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji slovenski premijer Anton Rop u sudskom postupku protiv države traži 127 tisuća eura odštete zbog sudske presude kojom je 2013. godine bio osuđen na plaćanje globe od 10.000 eura zbog "odavanja državne tajne".

Kako prenose slovenski mediji, Rop je u svom iskazu na ljubljanskom Okružnom rekao da je bio nepravedno optužen i kasnije nepravomoćno osuđen, dok je presudu na kraju odbacio Vrhovni sud, te da je zbog tog slučaja pretrpio materijalnu i nematerijalnu štetu, zbog čega traži odgovarajuću odštetu, prenosi Hina. 

Riječ je o notornom slučaju koji je nastao u slovenskoj predizbornoj kampanji 2004. godine, kad je Rop koji je tada bio predsjednik vlade optužio čelnika oporbe i kasnijeg premijera Janeza Janšu da se s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom "dogovarao" o izazivanju "incidenata u Piranskom zaljevu", kako bi Janšina stranka na tome politički profitirala i dobila više glasova na parlamentarnim izborima koji su održani iste jeseni.

Rop je tada javno iznosio tvrdnje da je slovenska obavještajna služba snimala Janšine i Sanaderove telefonske razgovore i da o tome postoje dokazi, što nije uspio dokazati, dok je u privatnoj sudskoj tužbi koju je zbog klevete protiv njega podnio Janša pristao na sudsku nagodbu čiji detalji nisu objavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close