Rat u Ukrajini

Bitka za Avdijevku: Gotovo je, Zenitov obrambeni bedem je pao!

Ukrajinski grad Avdijevka na koji su ruske snage već mjesecima koncentrirane u pokušaju da ga zauzmu, danas je pred padom.
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2024. u 22:27 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski grad Avdijevka na koji su ruske snage već mjesecima koncentrirane u pokušaju da ga zauzmu, danas je pred padom. Rusi su tijekom dana opkolili obrambenu točku Zenith, a prije nekoliko minuta pojavile su se prve fotografije ruskih vojnika sa zastavama na ovom važnom i dobro utvrđenom ukrajinskom položaju.

Ukrajinska 3. jurišna brigada poslana prije nekoliko dana da ojača obranu Avdiivke suočila se s valovima Rusa koji jednostavno napadaju ukrajinsku obranu bez obzira na svoje gubitke, materijalne ili ljudske. Ova je postrojba danas na Telegram kanalu objavila da ovako nešto nisu vidjeli ni u najmračnijim bitkama za Bakhmut.

Avdiivka će pasti u ruske ruke. Prijeratni grad od 32.000 stanovnika po posljednjem popisu stanovništva, grad na prvoj liniji od 2014. godine, koji je pod kontinuiranim bombardiranjem od početka invazije, sprema se za pad.

Nakon 2 godine rata, Rusi su ovdje zabilježili skoro duplo više mrtvih nego što su imali u deset godina rata s Afganistanom.

Ovdje su izgubili vjerojatno blizu 1000 tenkova, oklopa i topništva, a prema nekim izvorima preko 30.000 vojnika.

Nažalost, stradalo je i mnogo Ukrajinaca, a veliki uzrok je nedostatak streljiva, pored brojčane nadmoći Rusa u vojnicima, opremi i municiji, piše na svome X nalogu Radu Hossu jedan od velikih simpatizera i pomagača Ukrajine.

''Ukrajinskim borcima koji su se borili s iznimnom ustrajnošću i suludom hrabrošću možemo samo odati iznimno poštovanje. Protiv brojčano beskrajno nadmoćnije vojske, u kontekstu u kojem ne dobivaju pomoć izvana, uspjeli su Rusima nanijeti gubitke koji će ostati u povijesti koju će Putin htjeti sakriti.
Svojom hrabrošću, odvažnošću i požrtvovnošću držali su prikovane mnoge ruske jedinice, koje stoga nisu mogle generirati razaranje drugdje u Ukrajini'', piše Radu Hossu.

Nada se kako će se Oružane snage Ukrajine uspjeti uredno povući iz grada prije nego što vidimo još jedno Deblacevo (poraz ukrajinske vojske s početka sukoba u Ukrajini iz 2015. Ovom je prilikom u konfuznom povlačenju i probijanju kroz okruženje poginulo, ranjeno i zarobljeno nekoliko stotina ukrajinskih vojnika).

Kopirati
Drag cursor here to close