Kao i Ukrajinu za 3 dana?

Šifra crveno: Kako će Rusija osvojiti Baltik!?

Betonske piramide, rovovi i bunkeri: baltičke zemlje se pripremaju za rusku invaziju
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2024. u 13:22 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baltičke zemlje jačaju tisuću kilometara dug dio svojih istočnih granica, vojno najranjiviji dio boka NATO-a, takozvanu ''Baltičku obrambenu liniju'' koja se sastoji od barijera i bunkera, piše The Times.

"Svaki bunker imat će površinu od oko 37 četvornih metara, moći će primiti oko 10 vojnika i bit će zaštićen od topničke paljbe. Osim toga, tu će biti skladišta streljiva i strukture poput protutenkovskih mina, jaraka, bodljikave žice i betonskih piramida u blizini, poznat kao "zmajevi zubi", objasnila je zamjenica ministra obrane Estonije Suzan Lillevali.

Procurio je dokument njemačkog ministarstva obrane koji opisuje početak sveobuhvatnog ruskog napada na baltičke države i Poljsku - a time i na NATO.

Ovim je povodom Jan Kallberg, Ph.D., LL.M., nerezidentni viši suradnik na programu Transatlantske obrane i sigurnosti u Centru za analizu europske politike (CEPA), objavio tekst u kojemu se opisuje scenarij mogućeg napada koji počinje tako što Putinov režim u veljači mobilizira čak 200.000 novih ročnika.

To bi imalo za cilj povećati pritisak na Ukrajinu, dok ruska vojska započinje tiho gomilanje na granicama Poljske i Litve u blizini Suwałki koridora. Ovo bi izazvalo jačanje NATO-a nakon čega bi uslijedio ruski napad na kraju godine, baš kad se Donald Trump vrati na dužnost (naravno ako američki glasači to dopuste).

Što nakon toga? Stara vojna maksima kaže da ako želite razumjeti svog protivnika, stavite se na njegovo mjesto. Zato je Jan Kallberg u svome tekstu pokušao napraviti mogući scenarij do vjerojatnog završetka.

Ruski generali trebali bi odmah početi planirati rat. Kremlj voli moćno ime na ratnom planu, slično kao i njihovi američki kolege, koji troše mnogo energije i vremena da smisle najprivlačnije ime.

Izvor fotografije: Twitter / Ruska vojska

Ratni plan

S obzirom na stari ratni plan iz sovjetske ere "Sedam dana do Rajne", predloženi operativni naziv bit će "Crveni plan - Tri dana do Paldiskija (mala zajednica na Baltičkom moru zapadno od glavnog grada Estonije, Tallinna). Ovaj naziv usvojen je u trenutku kada je dospio na stol Vladimira Putina, koji se divio njegovim povijesnim odjecima.

Prvo se moraju dogovoriti pretpostavke koje stoje iza plana. To bi obuhvaćalo pet općih pretpostavki.

Prvo, većina zapadnoeuropskih oružanih snaga je u ozbiljnom stanju nespremnosti i ima ograničene sposobnosti. Čak i značajne sile poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije puno više pričaju nego što u stvari rade na programima ponovnog naoružavanja. Ove priče iz usta političara zvuče impresivno. No, na razini postrojbe spremnost je ista kao i prije 10 godina.

Prva značajna NATO formacija koja bi stigla na litavsku granicu bila bi poljska, nakon otprilike 72 sata, ali značajne njemačke i druge europske NATO snage neće se pokrenuti barem 10-15 dana. Podrazumijeva se da je ovo loš početak jer se male NATO-ove oružane snage (koje ukupno čine oko 6000-7000 pripadnika) na Baltiku oslanjaju na brzu pomoć. Njemačko obećanje da će poslati dodatnu brigadu od 4.000 vojnika još se nije ostvarilo.

Zapadnoeuropske članice NATO-a u stanju su poricanja svoje spremnosti i žive u imaginarnom svijetu u kojem su nedavna obećanja ponovnog naoružavanja već na snazi.

Jedan primjer je ključni švedski otok Gotland, koji ima pristup većem dijelu Baltičkog mora, ali ga još uvijek brani samo jedna mehanizirana satnija (jedva nekoliko stotina ljudi) i neke domobranske snage.

Ovaj jaz između zamišljene spremnosti i stvarne spremnosti predstavlja Rusiji izvrsnu priliku.

Foto: PREMAR / Ruska podmornica i brod francuske ratne mornarice

Atomske bombe

Drugo, od Hladnog rata strah i neznanje o nuklearnom oružju u Zapadnoj Europi toliko su se razvili da se o njima više ne raspravlja. Uopće. Barem je 1970-ih i 1980-ih bilo razgovora, čak i ako su dolazili od nuklearnih abolicionista.

Tišini o nuklearnom oružju pridodana je gotovo 80-godišnja geopolitička ravnoteža u kojoj se nuklearno oružje nikada ne koristi i na njega se gleda kao na kazališne instrumente isključivo za demonstraciju strateškog odvraćanja.

Rusi nemaju takvih poteškoća i dobro znaju kako se mogu nuklearne bombe iskoristiti za učinak. Korištenje relativno malog nuklearnog oružja poslalo bi Zapad u nagli ekonomski pad. Udarni valovi izazvali bi opću paniku, ali bi također uzdrmali političko i vojno vodstvo i sustave. To bi izazvalo potpuni kaos na financijskim tržištima.

Napadi 11. rujna nisu bili samo smrtonosan događaj u ljudskom smislu, oni su također stvorili kaos na tržištu. Američka tržišta bila su zatvorena pet dana i izgubila su 1,4 trilijuna dolara vrijednosti u tjednu kada su ponovno otvorena. Detonacija nuklearnog oružja nedvojbeno je vrsta događaja crnog labuda koji užasava ulagače, a zapadne središnje banke teško bi uspostavile ravnotežu.

Istina je da korištenje nuklearnog oružja nije lijepo, ali Rusija ne brine o lijepom. Brine se o učinku.

Video: NATO donosi velike promjene kako bi se suočio s novim prijetnjama

Treće, kao ruski planer, Jan Kallberg u svome tekstu procjenjuje da će NATO-ove ''trip wire'' snage na Baltiku biti u stvarnosti pasivne. Nedostaje im dovoljno topništva, logistike i medicinske potpore, a imaju i malo teškog naoružanja da napadnu ruske jedinice u napadu.

''Dakle, ja bih zaobišao te NATO jedinice i kada se to postigne, bit će malo ozbiljnog uplitanja u naše operacije tijekom prva 72 sata. Umjesto da nas napadnu, postrojbe NATO-a “trip wire” će držati teritorij na kojem su stacionirane'', piše u svome tekstu Jan Kallberg.

Finska neće imati vremena mobilizirati ili gurnuti jedinice prema Rusiji, niti će prijeći rusku granicu, potpuno svjesna rizika od nuklearnog odgovora. Rusija tako može zadržati svoje vojne jedinice nepromijenjene na tom području. Neće ih trebati ojačati.

Foto: Reuters / Ruska vojska

''Četvrto, osigurat ćemo iznenađenje. Zapadni promatrači vole reći da su se Rusi pokazali tvrdoglavi u neuspješnom ratu protiv Ukrajine. To je istina. Napravili smo neke strašne pogreške, ali smo i naučili'', navodi autor teksta pišući kao da je ruski strateg.

Dakle, umjesto tjedana i tjedana gomilanja (kao s Ukrajinom), pokrenut ćemo ofenzivu s onim što imamo na prvoj crti. Da, NATO će primijetiti neko vojno jačanje, ali to neće biti sigurno. Nećemo dijeliti naše namjere s velikim dijelom vlastite vlade ili stranih entiteta; čak ni Kina neće biti svjesna.

I možemo se osloniti na naše prijatelje na zapadnim društvenim medijima da će širiti naše laži, kao što su učinili u Ukrajini. Mnogi će drugi predložiti razgovore na visokoj razini. Volimo razgovore na visokoj razini; zaokupljaju sve dok ne bude prekasno'', navodi se u tekstu.

U međuvremenu, druga ruska ratna oružja, naše jedinice sive zone, nastavit će raditi punom parom.

Njihov stroj za razmjenu poruka pazit će da ne razotkrije masku operacije, dapače, oni će to zanijekati i posijati zbrku oko naših pravih ciljeva. Pokrenut će se uvježbana propaganda i psihološke operacije, uključujući tisuće lažnih računa na društvenim mrežama pod anglofonim imenima koji objašnjavaju da je problem ponovno NATO agresija. Diljem zapadnih gradova bit će demonstracija koji će tražiti mir.

Mi Rusi znamo koliki je veliki vojni rizik. Mala invazijska snaga mogla bi ponoviti naše poniženje u zračnoj luci Hostomel u blizini Kijeva u veljači-ožujku 2022. kada je ukrajinska vojska uništila ove jedinice. Odvažnost, doznajemo, ima svoju cijenu. Ali nećemo dvaput napraviti istu grešku.

Stvarni plan je jednostavan.

Video: Snimka NATO vježbe BALTOPS 2020

Crveni Plan

Prvog dana, rat počinje intenzivnim raketnim napadima na ciljeve visoke vrijednosti. Oklopne jedinice, jurišni helikopteri i raketna artiljerija gura se kroz sjevernu Estoniju-Narwa i Tallinn do Paldiskija. Istovremeno, mornaričko pješaštvo veličine bataljuna iskrcalo se u luku Tallinna.

Na jugu, drugi ešalon gura se sjeverozapadno od Bjelorusije prema Kalinjingradskoj oblasti kroz Litvu i zatim odmah skreće prema jugu kako bi se suprotstavio NATO snagama koje dolaze iz Poljske. Snage pozadinskog ešalona brišu litavsku obranu i otpor sljedećih dana.

Latvija je zanemarena i sjedi u Kurland Kesselu, Kurlandskom džepu. Njenoj vojsci nedostaju sredstva za napad i ona je učinkovito uklonjena s ploče.

Sada dolazi drama. Relativno mali nuklearni uređaj na velikoj nadmorskoj visini eksplodira iznad međunarodnih voda oslobađajući značajan elektromagnetski puls (EMP) da onesposobi komunikacijske i računalne sustave na Gotlandu, uključujući glavni grad Visby, nakon čega desantna jedinica veličine bataljuna zarobljava obližnji uzletište. Drugi dan je zauzet osiguranjem ciljeva prvog dana i jačanjem snaga prvog ešalona.

Kada poljska vojska trećeg dana stigne na glavnu crtu bojišnice, Kremlj obavještava NATO da će svaki pokušaj ponovnog zauzimanja novih ruskih baltičkih oblasti izazvati nuklearni odgovor, navodi u svome tekstu Jan Kallberg.

Foto: TASS / Ruska podmornica

Nakon što su pozvali Washington da ga unaprijed upozore - i tako izbjegnu pokretanje američkog nuklearnog odgovora - ruske strateške raketne snage lansiraju projektile koji eksplodiraju na vlastitom teritoriju - ciljajući rusko granično područje u Novoj Zemlji, velikom otoku sjeverno od Murmanska, i manjim otocima u Istočnom Sibiru More na Dalekom istoku. Ovo neće ubiti mnogo Rusa (većina bi bili domorodački narodi i Kremlj je ravnodušan prema njihovoj dobrobiti), ali bi naglasilo koliko daleko je Putinov režim spreman ići.

Savezničke obavještajne službe u međuvremenu upozoravaju da su njihovi sateliti i senzori prethodnih tjedana otkrili ruske strateške raketne podmornice koje isplovljavaju u neuobičajenom broju. Sada je jasno zašto.

Kremlj objašnjava Zapadu da je razuman partner i da želi obnovu bratskih odnosa. Da, ovo je bilo povijesno poniženje za Zapad i da, mora biti bolno vidjeti kraj njegovog navodnog globalnog poretka utemeljenog na pravilima (koji je uvijek smatrao smiješnim i nepravednim.)

Rusija nudi dogovor. Uzimamo baltičke države, plus kopneni koridor preko ostataka podijeljene ukrajinske države. Oh i Moldaviju; imat ćemo i to.

Uostalom, niste u poziciji da pregovarate. Nema se o čemu pregovarati.

A budući da smo razumni i tražimo bratske odnose, možete dobiti Gotland natrag kao znak dobre volje.

Moguća stvarnost ili fikcija?

Video: Može li Rusija napasti Litvu kako bi odsjekla baltičke zemlje od NATO-a?
Kopirati
Drag cursor here to close