Smirivanje napetosti

Bijela kuća: SAD ne traži rat s Iranom

Ne tražimo rat s Iranom. Ne tražimo sukob s režimom na vojnom smislu, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Bijeloj kući
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2024. u 07:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Sjedinjene Američke Države ne traže rat s Iranom", priopćila je Bijela kuća u ponedjeljak dok predsjednik Joe Biden odmjerava svoj odgovor na napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika, a ozlijeđeno više desetaka, javlja Anadolu.

"Ne tražimo rat s Iranom. Ne tražimo sukob s režimom na vojnom smislu", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Bijeloj kući.

"Ne želimo eskalaciju ovdje. Ovaj napad tijekom vikenda je bio eskalirajući. Bez pravljenja greške i zahtijeva odgovor. Bez pravljenja greške", dodao je Kirby.

Iračka grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za nedjeljni napad na Tower 22, udaljenu vojnu instalaciju u Jordanu u blizini sirijske i iračke granice.

Tri američka vojnika su ubijena, a najmanje 34 su ozlijeđena u objektu. Ovo su prvi smrtni slučajevi otkako su policije koje podržava Iran počele gađati američke snage bespilotnim letjelicama i projektilima usred izraelskog rata koji je u tijeku u opkoljenom pojasu Gaze, gdje je ubijeno više od 26.000 ljudi.

Pentagon je u ponedjeljak priopćio da su trojica vojnika poginula kada je dron samoubojica udario u njihove stambene jedinice. Istraga o napadu je u tijeku.

Kirby je rekao da je SAD siguran da su napad izvele regionalne grupe policije koje podržavaju Iran, ali je rekao da je obim u kojem je napad naredio Teheran i dalje nejasan

Kopirati
Drag cursor here to close