Doživotni prijatelji

Bijela kuća nazvala izraelsko ograničavanje ovlasti Vrhovnog suda 'žalosnim'

- Kao doživotni prijatelj Izraela, predsjednik Biden je javno i privatno iznio svoje stavove da velike promjene u demokraciji da bi opstala moraju imati što širi konsenzus"
Vijesti / Svijet | 24. 07. 2023. u 20:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća je u ponedjeljak nazvala "žalosnim" što je izraelski parlament ratificirao dio osporenog plana premijera Benjamina Netanyahua o reviziji pravosuđa i pozvala na rad na postizanju širokog konsenzusa s opozicijom.

Zabrinutost

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ponovila je dugogodišnju zabrinutost nakon što je izraelski Knesset (parlament) odobrio prvi zakon kojim se ograničavaju ovlasti Vrhovnog suda, uprkos višemjesečnim uličnim prosvjedima, kao i apelima Sjedinjeniih Država a i drugih zemalja da odustanu od takvog poteza.

- Kao doživotni prijatelj Izraela, predsjednik Biden je javno i privatno iznio svoje stavove da velike promjene u demokraciji da bi opstala moraju imati što širi konsenzus", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre u priopćenju za javnost.

- Žalosno je što je glasanje danas obavljeno s najmanjom mogućom većinom - dodala je ona.

Amandman je usvojen sa 64 protiv, a podržali su ga zastupnici Netanyahuove vjersko-nacionalističke koalicije nakon što je opozicija napustila sjednicu u znak prosvjeda.

Biden, koji ima hladne odnose s Netanyahuom u poređenju s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, konačno je pozvao premijera prošlog tjedna u službenu posjetu Sjedinjenim Državama u ovoj godini. Američki dužnosnici tek, međutim, treba da odrede datum ili se usuglase s izraelskim izjavama da će se sastati u Bijeloj kući u rujnu.

Bidenove kritike

Biden je odgodio upućivanje poziva iz zabrinutosti zbog, kako njegovi savjetnici kažu, Netanyahuovog plana za reformu pravosuđa i izgradnje Židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Američki predsjednik kazao je da Netanyahu mora održati nezavisno izraelsko pravosuđe kao ključno za demokraciju, ali nema znakova da su Bidenove kritike utjecale na druga ključna područja kao što su vojna i obavještajna suradnja između dvije nacije.

- Razumijemo da su razgovori u tijeku i da će se vjerovatno nastaviti u narednim tjednima i mjesecima kako bi se postigao širi kompromis čak i s Knesetom u pauzi -kazala je Jean-Pierre.

- Sjedinjene Države nastavit će podržavati napore predsjednika Herzoga i drugih izraelskih čelnika dok nastoje izgraditi širi konsenzus kroz politički dijalog - navodi ona u priopćenju, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close