''Ne vjeruju''

Bijela kuća: Hamas ne može biti buduća vlast u Pojasu Gaze

Sjedinjene Države ne podržavaju trajno naseljavanje civila Gaze izvan te teritorije, kojom upravlja Hamas.
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2023. u 20:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države ne vjeruju da proiranska palestinska militantna grupa Hamas može biti uključena u buduću vladavinu Pojasom Gaze kada se rat s Izraelom završi, objavila je Bijela kuća u srijedu.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby, obraćajući se novinarima dok je predsjednik Joe Biden letio predsjedničkim avionom Air Force One u Minesotu, također je kazao da Sjedinjene Države ne podržavaju trajno naseljavanje civila Gaze izvan te teritorije, kojom upravlja Hamas.

S obzirom da broj civilnih žrtava raste u Gazi u ratu između Izraela i Hamasa, Kirby je kazao kako Washington ne vjeruje da je sada vrijeme za opći prekid vatre, ali da su humanitarne pauze u neprijateljstvima neophodne.

Dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri raspravljaju o opcijama za poslijeratnu Gazu, Kirby je rekao da bi stavljanje Hamasa na čelo teritorije bilo problematično nakon njegovog pokolja 1.400 ljudi u južnom Izraelu 7. listopada.

''Vjerujemo da Hamas ne može biti buduća vlast u Gazi. Ne možemo znati šta dolazi nakon sukoba, još nemamo sve odgovore, ali radimo s našim partnerima u regiji kako bismo istražili kako vlada u Gazi može i treba da izgleda'' - rekao je Kirby, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close