Iz Gaze

Hamas najavio oslobađanje dijela taoca

"Obavijestili smo posrednike da ćemo u sljedećih nekoliko dana osloboditi određeni broj stranaca", rekao je Obeida.
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2023. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Militantna organizacija Hamas priopćila je i najavila da će u sljedećim danima osloboditi neke strane taoce iz Gaze, ne iznoseći pritom više detalja.

Glasnogovornik brigade Qasam Abu Obeida objavio je odluku u video obraćanju u utorak, u kojem je također obećao da će Gazu pretvoriti u "groblje" i "močvaru" za izraelske snage usred pojačanih kopnenih operacija.

"Obavijestili smo posrednike da ćemo u sljedećih nekoliko dana osloboditi određeni broj stranaca", rekao je Obeida.

Više od 230 ljudi, uključujući izraelske vojnike i civile, kao i strance iz brojnih zemalja, zarobljeni su tokom napada Hamasa na Izrael sedmog listopada, napada za koji izraelske vlasti kažu da je ubilo više od 1.400 ljudi, većina njih civile.

Izrael, grupe za ljudska prava i Ujedinjeni narodi pozvali su na hitno oslobađanje talaca, a oni čiji su voljeni zarobljeni pozvali su izraelsku vladu da osigura njihovo oslobađanje.

Do sada je oslobođeno pet talaca, od kojih većina nakon pregovora diplomatskim kanalima uz pomoć zemalja uključujući Katar i Egipat, a jedan nakon kopnenog napada izraelskih snaga unutar Gaze.

Izraelske obitelji ubijenih sedmog listopada pozvale su u utorak Međunarodni krivični sud (ICC), čiju nadležnost Izrael ne priznaje, da istraži ubojstva i otmice.

Inače, među oslobođenim Izraelcima je i starica Yochaved Lifshitz koja je po oslobađanju dala izjavu za medije u kojoj je rekla kako su pripadnici Hamasa bili izuzetno nježni prema njima te da su im osigurali najosnovnije potrepštine.

U Izraelu je nakon njene izjavo nastao kaos, a vlasti su odlučile da taoci nakon oslobađanja više neće moći davati izjave.

Kopirati
Drag cursor here to close