'Vječni ratovi'

Bidenove Sjedinjene Države ne žele više biti svjetski policajci

"Ova odluka o Afganistanu nije samo o Afganistanu, već o okončanju velikih vojnih operacija kako bi se preoblikovale druge zemlje", rekao je.
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2021. u 10:49 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Barack Obama to je dao naslutiti, Donald Trump o tome je gromoglasno grmio, ali bez sumnje Joe Biden, prigodom povlačenja Amerikanaca iz Afganistana, to je najjasnije formulirao: Sjedinjene Države više ne žele biti svjetski policajci, piše u subotu France presse.

'Vječni ratovi'

"Biden je priznao da je vrijeme da Amerikanci konačno zaustave vječne ratove, iako je to mogao biti i njegov prethodnik Trump", rekao je Charles Franklin, profesor na Pravnom fakultetu.

Komentirao je govor koji je ovaj tjedan održao predsjednik Joe Biden, dan nakon što je objavljeno da su posljednji američki vojnici napustili Afganistan, nakon dvadeset godina rata u toj zemlji.

Iako suočen s oštrim kritikama zbog načina povlačenja američkih snaga iz Afganistana, Biden je rekao da je povlačenje bilo najbolja opcija za okončanje najduljeg američkog rata, ali i desetljeća besplodnih napora Sjedinjenih Država da vojnom silom preoblikuju druge zemlje.

"Ova odluka o Afganistanu nije samo o Afganistanu, već o okončanju velikih vojnih operacija kako bi se preoblikovale druge zemlje", rekao je.

Za Benjamina Haddada iz Atlantic Councila sa sjedištem u Washingtonu, to je najjasnije odbacivanje intervencionizma jednog američkog predsjednika u posljednjih nekoliko desetljeća, komentirao je na Twitteru.

Joe Biden ima velikog iskustva u vanjskoj politici, kao senator i potpredsjednik za vrijeme Baracka Obame, naglašava AFP.

"Branitelji demokracije, potom misionari demokracije''

Upravo je Obama započeo, ne tako jasno kao sada Biden, odustajanje od američkog intervencionizma.

Barack Obama ocijenio je da bi korištenje kemijskog oružja Bašara al-Asada bila "crvena linija" na koju se mora vojno odgovoriti. Ali kada ju je Damask prešao, u kolovozu 2013., demokratski predsjednik nije u konačnici naredio američke udare.

SAD su od 1945. najprije odabrale biti "branitelji demokracije, potom misionari demokracije. A sada se vraćaju kući", napisao je na Twitteru bivši veleposlanik Francuske u Washingtonu Araud.

Prilično jednostrano upravljanje povlačenjem iz Afganistana iznenadilo je američke saveznike, ali je razveselilo Peking i Moskvu koji su odmah iz toga izvukli zaključak da je to upozorenje zemljama koje se prije svega oslanjanju na američku vojnu potporu.

"Postoji jedna određena razina frustracije", iako je teško zaključiti "koliko je duboka" kod saveznika SAD-a u vezi upravljanja povlačenjem, ocijenila je Tricia Bacon, profesorica na Američkom sveučilištu.

Joe Biden "je možda zauvijek spustio zastor za američki vojni intervencionizam" na Bliskom istoku u širem smislu, analiza je u blogu Imada Harba, direktora za istraživanje i analizu u Arapskom centru u Washingtonu.

Kopirati
Drag cursor here to close