Čelnici Pentagona

Želimo izvući pouku iz rata u Afganistanu, razdiru nas bol i bijes

"Nijedna operacija nije savršena", priznao je ministar obrane Lloyd Austin u prvom javnom istupu...
Vijesti / Svijet | 02. 09. 2021. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviši dužnosnici Pentagona rekli su u srijedu da će "izvući pouku" iz rata u Afganistanu, priznajući da osjećaju "bol i bijes" pošto su predali zemlju talibanima koji su im dvadeset godina bili neprijatelji, prenosi Hina.

"Nijedna operacija nije savršena", priznao je ministar obrane Lloyd Austin u prvom javnom istupu nakon završetka kaotične evakuacije 124.000 civila iz Kabula u noći s ponedjeljka na utorak.

"Želimo izvući svu moguću pouku iz ovog iskustva", dodao je Austin, bivši general koji se borio u Afganistanu, pošto je odao počast 800.000 američkih vojnika koji su od 2001. sudjelovali u afganistanskom ratu u kojemu je poginuo 2461 američki vojnik, među kojima 13 u posljednjim satima povlačenja.

Načelnik združenog stožera američke vojske, general Mark Milley, koji se također borio u Afganistanu, priznao je da su ovi dani bili "emocionalno iznimno teški".

"Sve nas razdiru bol, bijes, tuga i žalost s jedne strane i ponos i neslomljivost s druge", dodao je. "Učit ćemo iz ovog iskustva", rekao je.

"A ono što nas je dovelo do toga proučavat ćemo godinama", dodao je. "Mi, vojnici, pristupit ćemo tome ponizno, iskreno i otvoreno. Ima puno taktičkih, operativnih i strateških pouka koje moramo izvući."

Austin je priznao da će vojnici koji su izgubili suborce u Afganistanu i obitelji poginulih možda teško prihvatiti završetak rata u koji se ušlo 2001. kako bi se talibane srušilo s vlasti.

"Znam da su ovi dani bili teški za nas mnoge", rekao je. "Od afganistanskih veterana ne treba očekivati više nego od drugih Amerikanaca. Čuo sam ovih dana veoma različita mišljenja. To je jako važno. To je demokracija."

 General Milley je usto ocijenio "mogućom" eventualnu suradnju s talibanima u borbi sa skupinom Islamskom državom pokrajine Horasana (IS-K) koja je preuzela odgovornost za napad na kabulsku zračnu luku 26. kolovoza u kojemu je poginulo stotinjak ljudi, među kojima 13 Amerikanaca.

Rat je počeo krajem 2001. nakon napada 11. rujna u kojima je u samo jednom danu poginulo 2977 ljudi. Napade su izveli džihadisti Al Kaide, s bazom u Afganistanu i uz zaštitu talibana. No ono što je trebalo biti tek operacija odmazde preraslo je u sveobuhvatan pothvat obnove zemlje ne bi li se spriječio povratak talibana na vlast, što se ipak dogodilo 15. kolovoza.

Austin je rekao da idućeg tjedna putuje u Perzijski zaljev gdje su saveznici pomagali SAD-u u evakuaciji afganistanskih izbjeglica

 

Kopirati
Drag cursor here to close