Popuštanje napetosti

Biden pristao na sastanak s izraelskim premijerom

Izraelski predsjednik Isaac Herzog predložio je sastanak uoči posjeta Bijeloj kući, a to označava donekle popuštanje napetosti između Bidena i Netanyahua za kojega je nedavno rekao da je na čelu "jedne od najekstremnijih" vlada u Izraelu.
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2023. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Joe Biden pristao je u ponedjeljak sastati se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kasnije ove godine u Sjedinjenim Američkih Državama, ali je odbio, nakon višemjesečnih napetosti, precizirati hoće li se sastanak održati u Bijeloj kući.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog predložio je sastanak uoči posjeta Bijeloj kući u utorak, a to označava donekle popuštanje napetosti između Bidena i Netanyahua za kojega je nedavno rekao da je na čelu "jedne od najekstremnijih" vlada u Izraelu u posljednjih pola stoljeća.

Prvi sastanak otkako se Netanyahu vratio na dužnost

Bit će to prvi takav sastanak otkako se Netanyahu vratio na dužnost premijera krajem prošle godine, izazvavši bijes Washingtona kontroverznim reformama pravosuđa i agresivnim širenjem naselja na okupiranom palestinskom teritoriju.

Ured premijera priopćio je da ga je Biden "pozvao" tijekom "dugog i toplog" telefonskog razgovora i da će to biti "uskoro u SAD-u", prenosi Hina.

"Premijer je prihvatio poziv i dogovoreno je da će izraelski i američki timovi koordinirati detalje", stoji u priopćenju.

No, u američkoj verziji poziva, koja je objavljena znatno kasnije od izraelskog priopćenja, ne spominje se susret ili poziv.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby odvojeno je rekao novinarima kako su se "složili da će se sastati, vjerojatno prije kraja ove godine" -- možda "ujesen". 

Izraelska vlada

Za razliku od Herzogova posjeta Ovalnom uredu u Washingtonu, Kirby je kazao kako su Biden i Netanyahu "tjednima" pokušavali dogovoriti telefonski razgovor u ponedjeljak.

Netanyahu i Bidenova administracija sukobile su se oko nastojanja izraelske vlade da reformira pravosudni sustav, što je izazvalo višemjesečne masovne ulične prosvjede protiv, prema prosvjednicima, napada na izraelsku demokraciju.

Tijekom telefonskog razgovora u ponedjeljak, Netanyahu je rekao Bidenu da će nacrt zakona o pravosuđu biti usvojen sljedeći tjedan i da namjerava "steći široku potporu javnosti za ostatak reforme tijekom ljetne stanke", priopćio je njegov ured.

Prema američkom priopćenju Biden je "izrazio zabrinutost zbog kontinuiranog rasta židovskih naselja" i "naglasio potrebu poduzimanja mjera za održivost" buduće palestinske države uz Izrael.

Što se tiče pravosudnih reformi, "Biden je ponovio... potrebu za najširim mogućim konsenzusom", naglašavajući da su "zajedničke demokratske vrijednosti uvijek bile i moraju ostati obilježje odnosa SAD-a i Izraela".

"Izraelska vlada jedna od najekstremnijih"

Ranije ovoga mjeseca Biden je u intervjuu za CNN kazao da je trenutna izraelska vlada "jedna od najekstremnijih" koju je vidio u Izraelu.

Kirby je upozorio da Bidenov pristanak da se sastane s Netanyahuom ne znači "da imamo manje zabrinutosti oko ovih reformi pravosuđa ili manje zabrinutosti oko nekih ekstremističkih aktivnosti i ponašanja nekih članova Netanyahuove vlade".

"Te zabrinutosti još uvijek vrijede. One su uznemirujuće", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close