Američki izbori

Biden pobijedio na predizborima u Južnoj Karolini, ali gubi glasove

Iako je Biden (81) imao malo protivljenja, glasovanje se pozorno pratilo zbog zabrinutosti oko njegove popularnosti, posebno među afroameričkim biračima.
Vijesti / Svijet | 05. 02. 2024. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden pobijedio je u nedjelju na predizborima Demokratske stranke u Južnoj Karolini - prvoj službeno odobrenoj utrci u stranačkoj nominacijskoj sezoni koja pokazuje da dominira nad dva druga kandidata.

Iako je Biden (81) imao malo protivljenja, glasovanje se pozorno pratilo zbog zabrinutosti oko njegove popularnosti, posebno među afroameričkim biračima, prenosi HRT.

Prije četiri godine upravo je glasanje Afroamerikanaca Južne Karoline na predizborima u toj saveznoj državi pomoglo u rasplamsanju njegove kampanje i na kraju ga dovelo do Bijele kuće.

Biden, nepopularan sadašnji predsjednik koji se suočava s malom konkurencijom za nominaciju svoje stranke na sljedećim državnim predizborima koji vode do američkih izbora 5. studenoga, nadao se nadmoćnoj pobjedi u Južnoj Karolini.

Demokratski dužnosnici s kojima je razgovarao Reuters očekivali su između 100.000 i 200.000 ukupnih glasova na primarnim izborima.

Bivši američki predsjednik Donald Trump favorit je za republikansku predsjedničku nominaciju nakon što je trijumfirao u Iowi i New Hampshireu.

Republikanski predizbori u Južnoj Karolini održavaju se 24. veljače.

Još jedna tijesna utrka Bidena i Trumpa

Pred Amerikom je duga kampanja i neizvjesna utrka. Joe Biden nije popularan predsjednik, podupire ga manje od 40% građana. Ali on ulazi u utrku s političkim kapitalom. Iz Bijele kuće samo 10 predsjednika izgubilo je utrku za reizbor u povijesti SAD-a, javila je za središnji Dnevnik HRT-a Branka Slavica.

Za prosječnog Amerikanca najvažnije je pitanje - ekonomija

Dodala je kako je za prosječnog američkog birača ekonomija najvažnije pitanje. Sjedinjene države, čini se, izbjegle su recesiju. Wall Street je stabilan, nezaposlenost manja od 4%. Ponovno raste povjerenje potrošača. Ali samo 35% Amerikanaca podupire Bidenovu ekonomsku politiku, kazala je novinarka.

Biden gubi glasove zbog potpore Izraelu

Vanjska politika najčešće nije u fokusu prosječnog birača. Biden je u izbornu godinu ušao s velikom krizom na Bliskom istoku. Gubi glasove dijela demokrata zbog potpore Izraelu i stanja u Gazi. Isto tako pažljivo mora odmjeriti kako odgovoriti na provokacije Irana, a da pritom zemlju ne uvede u novi rat.

Ranjiva točka Joea Bidena je i imigracija. Kritičari kažu da se i on i demokrati ovoj temi posvećuju tek u izbornoj godini, da je južna granica Amerike dosad bila otvorena. Senat bi ovaj tjedan trebao izaći sa zakonskim paketom koji bi odobrio novac i za osiguranje granice između SAD-a i Meksika, ali i za nastavak potpore Ukrajini. To bi zasigurno išlo u prilog Joe Bidenu, zaključila je Branka Slavica.

Kopirati
Drag cursor here to close