Amerika

Biden o prosvjedima na sveučilištima: Mora biti reda

Nekoliko sati ranije policija je raščistila kamp koji su na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (UCLA) postavili studenti i uhitila njih na desetke.
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2024. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden konačno se u četvrtak očitovao o okupljanjima protiv izraelske ofenzive u Pojasu Gaze koja već dva tjedna potresaju američka sveučilišta, pozvavši na poštivanje poretka.

Nekoliko sati ranije policija je raščistila kamp koji su na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (UCLA) postavili studenti i uhitila njih na desetke.

Šest mjeseci prije predsjedničkih izbora na koje izlazi polarizirano američko društvo, demokratski predsjednik konačno je progovorio na temu ovog pitanja, koje će vjerojatno negativno utjecati na njegovu kampanju, te izjavio da "mora prevladati red".

“Mi nismo autoritarna zemlja koja ušutkava ljude”, ipak je rekao Joe Biden tijekom kratkog govora.

"Postoji pravo na prosvjed, ali ne i pravo na izazivanje kaosa", dodao je.

Ranije u četvrtak ga je njegov protukandidat i bivši republikanski predsjednik Donald Trump optužio za nedjelovanje po tom pitanju.

“Ovo su poremećeni radikalni ljevičari i moramo ih sada zaustaviti da stvar ne bi potrajala i bila još gora”, rekao je po dolasku na njujorški sud.

Već dva tjedna prosvjedi za podršku Palestincima u Gazi potresaju američke kampuse, od Kalifornije do glavnih sveučilišta na sjeveroistoku zemlje, koji podsjećaju na one protiv rata u Vijetnamu.

Policija je posljednjih dana nekoliko puta intervenirala kako bi rastjerala prosvjednike.

Na Sveučilištu UCLA deseci prosvjednika privedeni su i izvedeni van sa sveučilišta nakon napetog sukoba s policijom, prenosi AFP.

Akcija interventne policije trajala je nekoliko sati.

Kopirati
Drag cursor here to close