'Zavjera'

Abbas: SAD više nije prijateljska zemlja Palestine

"Odbacujem Trumpov 'sporazum stoljeća', neću ući u povijest kao netko tko je prodao ili odustao od Jerusalema", naglasio je Abbas govoreći na sastanku Arapske lige u Kairu.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2020. u 14:56 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poručio je da odbacuje "sporazum stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa navodeći da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu više prijateljska zemlja Palestine, javlja Anadolu Agency (AA).

"Odbacujem Trumpov 'sporazum stoljeća', neću ući u povijest kao netko tko je prodao ili odustao od Jerusalema", naglasio je Abbas govoreći na sastanku Arapske lige u Kairu. 

Kako je kazao, SAD nije više prijateljska zemlja Palestine i odbio je sastanak s Trumpom. 

Trump je 28. siječnja 2020. iznio svoj takozvani sporazum stoljeća, u cilju okončanja izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski dužnosnici.

Planom kojeg je Trump objavio Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te poručio da je taj plan veoma veliki i povijesni dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

Kopirati
Drag cursor here to close