Prosvjedi

Beograd – Razbijeni prosvjednici, strahuje se od Majdana, reagirala i Rusija

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je kako ''je nasilje jedini program opozicije''.
Vijesti / Svijet | 25. 12. 2023. u 09:08 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sugurnost koja je održana u nedjelju navečer, da su prosvjednici pokušali nasilno zauzeti institucija države Srbije i naveo da je uhićeno više od 35 osoba, prenio je Tanjug.

"Analizirali smo sve što se događalo i zahvalio sam pripadnicima kako policijske brigade, tako žandarmerije, svim pripadnicima policije, koji su težak teret podnijeli, sagledali sve informacije i s predstavnicima Bezbednosne informativne agencije", rekao je Vučić.

Nastavljaju se uhićenja

Rekao je da su dva policajca teško ozlijeđena i da je ''jednom jedva zaustavljeno krvarenje''.

''Imamo više lakše ili još s nejasno utvrđenim stupnjem ozlijeđenih policajaca. Njih su gađali kockama kojima bukvalno s lakoćom možete da ubijete čovjeka, o staklu koje je padalo preko vizira na lice, na ruke, na noge da i ne govorim", rekao je Vučić.

Naglasio je da je u svakom slučaju taj akt bio pripreman.

"Naše sigurnosne agencije, informativne službe su u potpunosti to predvidjele, obavještavali smo javnost. Svi su se pravili naivni kao da ne znaju o čemu je riječ. Večeras je pokušano nasilno zauzimanje institucije države Srbije'', rekao je Vučić i dodao kako se nastavljaju uhićenja.

Suzavac

Naime, prosvjed koalicije "Srbija protiv nasilja" završen je u nedjelju navečer nakon što je policija suzavcem rastjerala prosvjednike i zatvorila prostor oko Skupštine grada Beograda.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je kako ''je nasilje jedini program opozicije''.

"Pružamo punu podršku državnim organima da poduzmu sve odgovarajuće mjere protiv nasilnika i siledžija, i predsjedniku Aleksandru Vučiću u odbrani slobode, samostalnosti, nezavisnosti i suvereniteta Srbije", poručio je Dačić.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da sve liči na početak ukrajinskog Majdana.

Generalna proba

"Suština je da vidite da nismo napamet govorili to za Majdan, ovdje se okupilo 1.500 ljudi, 1.000 ili 500, tako je počeo Majdan i danas oni više nemaju državu kakvu su imali i nikada više je neće imati", rekao je.

Nositelj liste "Mi - glas iz naroda" Branimir Nestorović izjavio je da su sinoćnje demonstracije opozicije u Beogradu "pokušaj Majdana iz 2000. godine" i ocijenio da će nasilje danas eskalirati.

Rekao je kako je riječ o istom scenariju kao za Majdan 2000. godine i da su nasilni pokušaji ulaska demonstranata u Skupštinu grada "generalna proba".

Reakcija Rusije

Kolektivni Zapad tehnikama ''majdana'' pokušava destabilizirati situaciju u Srbiji, izjavila je danas glasnogovornika ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, komentirajući prosvjed koalicije ''Srbija protiv nasilja'' u Beogradu.

Zaharova je za list Izvestija rekla da je striktno poštovanje Ustava zemlje i poštovanje izbora srpskog naroda koji je glasao za nacionalne interese svoje zemlje, jedina moguća reakcija u ovoj situaciji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close