Zaustavljanje napada

Bakir savjetuje Erdogana - Potreban snažniji angažman islamskih država u Gazi

Erdogan je Izetbegovića informirao o susretu s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom (SNSD) na posljednjem Kongresu Stranke pravde i razvoja (AKP), na kojem je istaknuo da Turska snažno stoji uz cjelovitu Bosnu i Hercegovinu
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2023. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je telefonski razgovarao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je Izetbegoviću čestitao na nedavno održanom Kongresu SDA i na izboru za predsjednika SDA. Izetbegović je informirao Erdogana o dešavanjima vezanim za Kongres SDA te o pripremama SDA za predstojeće lokalne unutarstranačke izbore i lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, priopćili su iz SDA. Razgovarali su i o aktualnim događanjima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Erdogan je Izetbegovića informirao o susretu s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom (SNSD) na posljednjem Kongresu Stranke pravde i razvoja (AKP), na kojem je istaknuo da Turska snažno stoji uz cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod te da je spremna još snažnije se angažirati na relaksaciji odnosa u Bosni i Hercegovini.

Razgovarali su i o izraelskoj ofenzivi na Gazu. Erdogan je tom prilikom istaknuo da je zadovoljan odzivom na izvanredni Samit Organizacije islamskih zemalja (OIC) koji je održan u Saudijskoj Arabiji i postignutim dogovorom kojim će se omogućiti koordinirana pomoć palestinskom narodu.

Konstatirali su da je primjetna promjena odnosa svjetske javnosti prema, kako su priopćili iz SDA, nasilju koje Izrael već 75 godina vrši nad Palestincima, što potvrđuju masovni skupovi podrške palestinskom narodu koji se održavaju širom svijeta.

Izetbegović je iskazao očekivanje da će se islamske države snažnije angažirati na zaustavljanju izraelskih napada na Palestinu i masakra nad civilnim stanovništvom, a zatim i na pronalaženju trajnog rješenja kojim će se konačno zaustaviti nasilje na tom području.

Kopirati
Drag cursor here to close